Sărbătoare mare de 1 martie 2024! Ce sfântă este prăznuită în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 feb 2024, 21:04

În calendarul ortodox pentru data de 1 martie 2023 este pomenită sfânta ce reușea să aducă la viață morții

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 martie, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 1 martie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, considerată o mare făcătoare de minuni ce a îndrumat mai mulți oameni spre creștinism.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 1 martie!

Calendar ortodox 1 martie 2024

Sărbătoare 1 martie. Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 martie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia a trăit în perioada împăratului Traian, iar aceasta locuia în cetatea Eliopolis din Fenicia Libaneză. În tinerețe, aceasta era cunoscută pentru frumusețea nemărginită pe care o avea, dar și pentru viața ei plină de păcat pe care o trăia, viață ce i-a adus de-a lungul anilor mai multe averi pentru a trăi confortabil.

După o perioadă, un pustnic pe nume Gherman și-a luat o colibă lângă locuința Evdochiei, iar acesta se ruga zilnic Domnului, închinându-și întreaga viață acestuia.

Atunci când tânăra a auzit vorbele frumoase pe care Gherman le rostea, Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia și-a dorit să afle mai mult despre creștinism, astfel l-a întrebat pe pustnic, dar și pe un preot creștin din Eliopolis, mai multe despre această credință.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce nu este bine să faci când este cruce roșie în calendarul ortodox

După ce a auzit explicația creștinismului, Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia a decis să trăiască și ea după îndrumările Domnului, astfel timp de șapte zile aceasta a postit și a plâns pentru toate păcatele pe care le-a săvârșit în tinerețe. La finalul celor șapte zile, Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia a decis să renunțe tot mai mult la viața cu care s-a obișnuit, motiv pentru care aceasta și-a împărțit averea celor mai puțin norocoși și a eliberat toți sclavii pe

care îi avea. 

Sfânta Cuvioasă Evdochia a decis să intre într-o comunitate monastică din apropierea mânăstirii unde trăia Gherman, iar după 13 luni de la intrarea acesteia, aceasta a devenit egumenă. Aceasta a trăit în acea mănăstire timp de 56 de ani, iar de-a lungul acestora, Sfânta Cuvioasă Evdochia a primit un dar din partea Domnului, cel de a învia persoane decedate, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 1 martie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, sărbătorită pe 1 martie în calendarul creștin

Sfântă Cuvioasă Muceniță Evdochia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Întunecarea care s-a așezat asupra mea, din neluare aminte, risipește-o, Sfântă Muceniță Evdochia, cu razele rugăciunilor tale, ca să te laud pe tine. Îmblânzește, toată furtuna valurilor sufletului meu, îndepărtându-mă din viforul și din întreitul val al păcatului.


Bucură-te, preasfântă Evdochia, floarea firii omenești, preafrumoasă și preaînțeleptă, care ești plină de har și binecuvântată între femei
Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, căci ați câștigat Cununa vieții și v-ați făcut stâlpi în templul lui Dumnezeu, aflând și mărturisind că nu există Dumnezeu în afara de El.


Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, căci căutând și păzind calea îndreptărilor dumnezeiești, ați dobândit înțelepciunea cea de sus.
Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, apărătoare ale credinței, căci lăudând pe Dumnezeu, v-ați supus Lui, și împlinind făgăduiala, v-ați făcut vrednice de îndurarea Lui, fiind luminate de slava Lui cea veșnică.
În numele Tatălui, și-al Fiului și-al Sfântului Duh,
Amin!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.