Biserica Ortodoxa cinsteste in fiecare an la data de 25 iulie, marele praznic al Adormirii Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. Si tot la aceasta data, conform calendarului ortodox, se face si pomenirea Sfintilor Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic, precum si a Sfintei Olimpiada si a Sfintei Eupraxia. Anul acesta sarbatorile au picat intr-o zi de duminica, In cea de-a cincea saptamana dupa Pogorarea Duhului Sfant, atunci cand in bisericile ortodoxe se savarseste sfanta liturghie, cand preotul citeste din Sfanta Evanghelie, dupa Matei, Pilda Vindecarii celor doi demonizati din tinutul Gadarei.
Sarbatoare sambata, 24 iulie 2021: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născatoare de Dumnezeu
Conform crestiortodox.ro, Adormirea Sfintei Ana este cinstita de credinciosii ortodocsi in fiecare an pe data de 25 iulie. Sfanta Ana a facut parte din semintia lui Levi. Sfanta Scriptura aminteste si faptul ca aceasta a fost fiica Mariei si a preotului Natan din neamul lui Aaron. Acestia au trait in timpul reginei Cleopatra a Egiptului (intre anii 69-30 inainte de Hristos).
Citeste si: Sfântul Pantelimon rugăciune. Rugăciune pentru tămăduire către Sfântul Pantelimon
Tot traditia crestina spune ca la varsta de trei ani, Preasfanta Fecioara Maria, care avea sa-l nasca pe Iisus Hristos peste ani, a fost dusa la templul din Ierusalim. Dupa moartea tatalui ei, Ioachim, Sfanta Ana a mers si ea la Ierusalim saii fie alaturi fiicei sale. Sfanta Ana si-a trait restul zilelor in rugaciune, post si smerenie, pana cand a trecut la cele vesnice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Canon de rugaciune la sarbatoarea Adormirii Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria
Tropar la Sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea:
"Pe Ceea ce a născut Viaţa în pântece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu, de Dumnezeu gânditoare, Sfântă Ana. Pentru aceasta, acum la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste iertare de greşeli, pururea Fericită.
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Stih: Sfântă, Preabinecuvântată Ana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Iertare de greşeli şi izbăvire de rele şi îndreptare vieţii cere pentru mine acum, cel ce laud astăzi a ta de lumină purtătoare pomenire şi dumnezeiască strălucire, Sfântă Ana Prealăudată.
Stih: Sfântă, Preabinecuvântată Ana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ai născut cu dumnezeiască cuviinţă pe cea care a născut Viaţa. Pentru aceasta, la Viaţa Cea pururea Vie te-ai mutat, desfătându-te în bucuria cea de negrăit şi în lumina cea neînserată, Sfântă Ana, de Dumnezeu chemată.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Darul cel dumnezeiesc, Sfânta Ana, s-a mutat la bucurie, adică la Hristos, pe Care L-a născut fără de sămânţă fiica ei cea Curată; şi cu multă îndrăzneală stă înaintea Domnului, rugându-se să ne mântuiască pe noi pe toţi.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din tine ne-a strălucit nouă Soarele Dreptăţii şi a luminat tot pământul, cu cunoştinţa de Dumnezeu şi a stricat negura necredinţei, Curată, cu totul fără prihană şi Preafericită...", cititi continuarea canonului de rugaciune pe doxologia.ro
Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?