Sărbătoare mare în calendar ortodox la data de 1 aprilie 2024: Rugăciunea ce îi ajută pe cei rătăciți în lumea păcatelor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 mar 2024, 16:00

Sărbătoare mare la data de 1 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.

Sărbătoarea din data de 1 aprilie  2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, ce a reușit să treacă peste o perioadă păcătoasă din viața ei, cu ajutorul Domnului.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 1 aprilie!

Calendar ortodox 1 aprilie 2024

Sărbătoare 1 aprilie. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 aprilie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, zonă de unde îi vine și numele, în secolul al IV-lea, iar aceasta a avut norocul de a se naște într-o familie cu mare credință în Dumnezeu, astfel aceasta a fost botezată de la o vârstă fragedă. Deși aceasta a fost crescută de părinți creștini, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca nu a urmat întotdeauna învățăturile Domnului și a urmat un stil de viață păcătos.

Atunci când a împlinit 12 ani, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a decis să fugă de acasă și să se îndrepte spre Alexandria. Ajunsă într-un oraș nou, aceasta și-a dat frâu liber dorințelor trupești și a început să se înconjoare de oameni imorali, ce nu o încurajau să aibă un stil de viața credincios. Dorința ei de desfrânare a ținut 17 ani, perioadă în care aceasta se oferea oricui își dorea să o aibă.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atunci când avea 29 de ani, în perioada Înălțării Sfintei Cruci, aceasta se afla pe străzile din Alexandria, acolo unde mii de persoane se îndreptau spre port. Din curiozitate, aceasta s-a îndreptat spre port, acolo unde bărbații urmau să plece cu corabia la sărbătorea Înălțării Sfintei Cruci. Folosind seducția, aceasta a reușit să convingă unii bărbați care au luat-o pe corabie fără să plătească. 

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a reușit să îi facă pe mulți pelerini să păcătuiască, iar atunci când au ajuns în Ierusalim, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a realizat și mai multe păcate.

După o perioadă de păcate, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a simțit nevoia pocăinței, iar în momentul în care sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci s-a apropiat, aceasta a simțit o atracție aparte față de credință, însă o forță invizibilă nu o lăsa să intre în Biserica Sfântului Mormânt.

Tânăra se afla în pridvorul bisericii, acolo unde a văzut o icoană cu Fecioara Maria, moment în care a căzut în genunchi și a început să se roage cu putere către aceasta, pentru a îi permite intrarea în biserică, iar Fecioara Maria a făcut acest lucru.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a plecat de la Ierusalim spre Iordan, acolo unde avea să aibă parte de cel mai aspru post. Așa a trăit Cuvioasa în pustiu, timp de 47 de ani, moment în care Părintele Zosima a întâlnit-o pe aceasta și a ajutat-o să se împărtășească. 

Părintele Zosima a mers să o revadă pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, însă aceasta era deja decedată, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 aprilie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, sărbătorită pe 1 aprilie în calendarul creștin

O, Preacuvioasă Maică Maria Egipteanca, cea care strălucești în lumina Dumnezeirii, roagă-l pe Multmilostivul Dumnezeu să ne dea iertare de păcate și mântuire sufletelor noastre, ca în Cereasca Împărăție împreună cu Sfinții și cu Îngerii de-a pururi să-I dăm slavă Lui Dumnezeu cântând: Aliluia!
Cuvioasei Maici Maria Egipteanca, cele de laudă îi aducem pentru nevoințele ei, cele mai presus de fire, că l-a biruit pe Veliar cu puterea Sfintei Cruci și cununa slavei a dobândit-o de la Dumnezeu. Roagă-te Stăpânului Hristos să ne ierte de păcate și pe noi, cei care te lăudăm și-ți cântăm: Bucură-te Sfântă Cuvioasă maică Maria și roagă-te să fim și noi mai credincioși, mai smeriți, mai răbdători!


Locuind în pustie, ai lepădat chipurile patimilor din sufletul tău, prin feluri de bunătăți zugrăvindu-i în suflet, închipuire lui Dumnezeu, Cuvioasă, și atât ai strălucit, cât și peste ape ușor ai trecut, Fericită; și prin rugăciunile tale, te-ai ridicat de pe pământ către Dumnezeu. Și acum cu îndrăzneală stând înaintea lui Hristos, prea mărită Marie, roagă-te pentru sufletele noastre.