Sărbătoare mare în ziua de 16 februarie 2024: Rugăciunea ce alungă supărările atunci când este rostită

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 feb 2024, 22:32

Sfântul Mucenic Pamfil și Valent diaconul sunt pomeniți anual la data de 16 februarie în calendarul creștin ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Pamfil și Valent diaconul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pamfil preotul și Valent diaconul, ce a fost unul dintre cei mai buni tâlcuitori ai Sfintelor Scripturi. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 16 februarie!

Calendar ortodox 16 februarie 2024

Sărbătoare 16 februarie. Sfântul Mucenic Pamfil preotul și Valent diaconul sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 16 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Pamfil a făcut parte dintr-o familie avută din Berit de astăzi, iar datorită situației financiare foarte bune pe care o avea familia sa, acesta a studiat la celebra școală filosofică din Alexandria. Pe lângă cunoștințele sale în filosofie, Sfântul Mucenic Pamfil era și un creștin desăvârșit, Dumnezeu fiind întotdeauna în mintea și sufletul său.

Acesta a înființat o bibliotecă cu peste 3.000

de cărți în Cezareea Palestinei, fiind una dintre cele mai importante locuri de acest fel în acea perioadă, urmând să pună bazele unei școli publice pentru învățarea Sfintelor Scripturi. Sfântul Mucenic Pamfil a fost atât de pasionat de învățăturile Domnului încât acesta s-a ocupat cu corectarea textului Noului Testament.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Sfântul Mucenic Pamfil a fost respectat și apreciat de către oameni pentru faptele sale bune, împărțindu-și averea săracilor. Viața sa nu s-a rezumat niciodată asupra banilor, trăind în smerenie, și în înfrânare, aducând prin Evanghelie mai multe persoane în calea Domnului și a credinței acestuia. Sfântul Pamfil a fost răsplătit cu cununa veșnică a muceniciei împreună cu alți unsprezece martiri, însă cu cât acesta devenea mai cunoscut pentru credința sa, cu atât mai periculoasă a devenit viața sa.

Despre lucrurile sfinte pe care le făcea a auzit și Urban, cârmuitorul Palestinei, iar acesta a ordonat ca Sfântul Mucenic Pamfil să fie închis și chinuit în moduri teribile în temniță pentru o perioadă de doi ani. După acești doi ani, Sfântul Mucenic Pamfil a trecut la cele sfinte după ce i-a fost ordonată tăierea capului în ziua de 16 februarie a anului 310, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

De acest tratament a avut parte și Valent diaconul, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 16 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Pamfil preotul și Valent diaconul, sărbătoriți pe 16 februarie în calendarul creștin

Fiind puși înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăție plină de curaj au răbdat chinurile, neținând seama de trup. Pentru aceasta au și moștenit Veșnica Slavă și acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.


Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericite Mucenice Pamfil și Valentin, ați luminat Dumnezeiasca viețuire cu nevoința pe care din pruncie ați urmat-o.


Mucenicii Tăi Doamne, Pamfil și Valentin, cu adevărat într-armându-se cu tărie împotriva tiranilor vrăjmași, cu armele credinței i-a biruit pe ei; și încununându-se cu cunună de la Dumnezeu, s-au numărat în Ceata îngerilor; cu care împreună neîncetat se roagă, să ne mântuiască de ispite, de supărări și de chinurile cele veșnice, cei ce îi fericesc pe dânșii cu credință. Acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin.