Sărbătoare mare la data de 5 ianuarie 2024. Credincioșii trebuie să țină post negru

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 ian 2024, 16:00

Credincioșii se pregătesc în această zi pentru a primi Agheasma Mare și câteva crenguțe de busuioc

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 5 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Ajunul Bobotezei, zi în care credincioșii sunt sfătuiți să țină post negru.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Ajunul Bobotezei, zi în care credincioșii nu trebuie să mănânce și să bea nimic, ținând astfel post negru.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 5 ianuarie!

Calendar ortodox 5 ianuarie 2024

Sărbătoare 5 ianuarie. Ajunul Bobotezei este sărbătorit în fiecare an pe data de 5 ianuarie în calendarul ortodox.

Ajunul Bobotezei reprezintă ziua precedentă Bobotezei, ce este celebrată la data de 6 ianuarie, însă aceasta tinde să fie mai importantă. În Ajunul Bobotezei este recomandat să ținem post negru, astfel nu trebuie să bem și să mâncăm nimic, fiind un mod de a celebra ce datează din secolele IV-VI, atunci când catehumenii se pregăteau sufletește și trupește pentru a primi Botezul prin rugăciune și post.

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

În prezent, postul pe care îl ținem în Ajunul Bobotezei îi pregătește pe credincioși pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită, mai exact din Agheasma Mare. Din această apă sfințită credincioșii trebuie să guste timp de 8 zile după Bobotează, până la data de 14 ianuarie, inclusiv, dar și în zilele de post.

Dacă Ajunul Bobotezei pică într-o zi de sâmbătă sau duminică, credincioșii nu mai sunt nevoiți să țină post negru cu ocazia acestei sărbători, potrivit crestinortodox.ro

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce nu trebuie să facem în Ajunul Bobotezei?

Este important ca atunci când preotul vine cu Iordanul, românii să îl lase să intre în casă, în caz contrar, nu vor avea parte de fericire și alte lucruri bune pe tot parcursul anului. Duhovnicul trebuie să fir primit în casă deoarece acesta are puterea de a îndepărta toate spiritele rele ce sunt prezente într-o gospodărie.

Este foarte important ca în această zi să nu ne certăm cu oamenii din jurul nostru, dar nici să nu le purtăm pică, această zi fiind concentrată pe armonia din familie. Nu trebuie să lăsăm hainele la uscat în Ajunul Bobotezei deoarece se crede că spiritele rele ce sunt alungate de preot se vor ascunde în acestea.

Sărbătoare 5 ianuarie 

Canon de rugăciune pentru Ajunul Bobotezei, sărbătorită pe 5 ianuarie în calendarul creștin

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc' şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură si toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând: A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor. Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu.

Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai'.