Sarbatoare mare, marti, 22 iunie 2021. Crestinii ortodocsi incep astazi Postul Sfintilor Petru si Pavel! Iata cate zile dureaza si cand vor fi dezlegari la peste!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 23 iun 2021, 12:03
Calendar crestin-ortodox 22 iunie 2020. Incepe Postul Sfintilor Petru si Pavel.
Sursa: basilica.ro

Potrivit calendarului ortodox, pe data de 22 iunie 2021, incepe Postul Sfintilor Petru si Pavel. Cate zile va dura si cand vor fi dezlegari la peste!

Biserica Ortodoxa praznuieste astazi, 22 iunie 2021, inceputul Postului Sfintilor Petru si Pavel si tot in aceasta zi sunt sarbatoriti si Sfantul Grigorie Dascalul si Sfantul Mucenic Eusebie.

Sarbatoare 22 iunie 2021. Inceputul Postului Sfantilor Petru si Pavel

Conform calendarului crestin-ortodox, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe in acest an, astazi, 22 iunie si va dura sapte zile. Postul Sfintilor Petru si Pavel mai este cunoscut si cu denumirea populara de Postul Sampetrului, iar la inceputurile crestinismului se numea Postul Cincizecimii, datorita pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli.
Postul

Sfintilor Petru si Pavel este randuit de Biserica ortodoxa pentru cinstirea celor doi apostoli.
Aceasta perioada de Post inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa in calendarul crestin-ortodox, deoarece depinde de data Sfintelor Pasti.

Citeste si: Cea mai puternica rugaciune catre Sfintii Petru si Pavel: te vindeca de boli si te scapa de necazuri si datorii

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Anul acesta, Postul Sfintilor Petru si Pavel va dura sapte zile, iar crestinii ortodocsi vor avea dezlegare la peste in zilele de marti 22 iunie si joi 24 iunie, cand va fi cinstita si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorulm, dar si in zilele de sambata si duminica, pe 26 si 27 iunie, iar in restul zilelor credinciosii vor consuma mancare de post fara untdelemn, marti si joi va fi dezlegare la hrana gatita cu ulei.

De asemenea, in timpul postului, ca in orice alt post din anul bisericesc, nu se organizeaza nunti sau botezuri. Marea sabatoarea a Sfintilor Petru si Pavel va fi praznuita pe data de 29 iunie, intr-o zi de marti, cand crestiniii vor participa la slujba de pomenire in bisericile ortodoxe.

Rugaciune care se rosteste in timpul Postului Sfintilor Petru si Pavel

Credinciosii crestin-ortodocsi respecta perioada celor sapte zile de post inchinata Sfintilor Petru si Pavel si vor putea sa se roage staruitor si cu multa evlavie pentru a primi grabnic ajutor pentru familie, casa si sanatate.

Acestia pot rosti in feicare zi a Postului o rugaciune puternica:

"Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne

ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin", potrivit cuvantul-ortodox.ro

Citeste si: Cele mai importante sarbatori crestin-ortodoxe in luna iunie! Iata cand se praznuiesc anul acesta Inaltarea Domnului si Rusaliile!