Potrivit calendarului crestin-ortodox, anul acesta la data de 19 iunie crestinii respecta o mare sarbatoare religioasa, Sambata mortilor sau Mosii de vara. Si totodata aceasta sarbatoare se suprapune in acesta an, pe 19 iunie si cu alte doua praznice importante al Sfantului Apostol Iuda, rudenia Domnului si al Sfantului Paisie cel Mare. Fiind o zi de sambata, in prima saptamana dupa Inaltarea Domnului, credinciosii au dezlegare la mancare de dulce, insa pot rosti o rugaciune puternica pentru sufletele celor adormiti dintre rudele lor.
Sarbatoarea, 19 iune 2021: Sambata mortilor sau Mosii de vara
In data de 19 iunie 2021 in toate bisericile otodoxe se face slujba de pominire a celor adormiti din neamul nostru crestin. ceasta zi de sambata mai este denumita tocmai de aceea si Mosii de vara.
De regula, Biserica Ortodoxa dedica zilele de sambata de peste an pentru pomenirea celor adormiti, insa exista doua zile de sambata din an ce au o insemnatate deosebita pentru morti si anume Sambata dinaintea Duminicii lasatului de sec pentru Postul Craciunului, sau Mosii de iarna si
In Sambata mortilor sau a Mosilor de vara, credinciosii obisnuiesc sa dea de pomana vase de lut sau de portelan, cani, pahare, farfurii, vase din lemn, ce sunt umplute cu mancare si impodobite cu flori sau fructe de sezon.
Citeste si:// Când sunt Moșii de vară 2021// Ce se împarte de Sâmbăta Morților
Rugaciunea rostita de Sambata mortilor sau Mosii de vara
In aceasta sambata, pe 19 iunie 2021, credinciosii crestini-ortodcsi pot inchina o rugaciune puternica pentru sufletele celor adormiti din nemurile lor si de asemenea pot da de pomana mancare si pot face parastas
"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Indură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă rugă Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociti pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă. Nu încetați a vă rugă, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătosii să câștige iertare, săracii ajutorul, intristatii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți impreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și inchinăciune în veci. Amin.", potrivit doxologia.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Sarbatoare 19 iunie 2021: Sfantul Apostol Iuda, rudenia Domnului si Sfantul Paisie cel Mare
Potrivit crestinortodox.ro, tot in aceasta zi de sambata, 19 iunie 2021, sunt praznuiti si Sfantul Apostol Iuda, rudenia Domnului si Sfantul Paisie cel Mare.
Sfantul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos. Acesta este considerat si unul dintre fratii Domnului, deoarece s-a numarat printre fiii lui Iosif pe care ii avusese din casatoria anterioara cu Salomeea. Iar dupa ce a ramas vaduv, Iosif a primit-o in grija sa pe Fecioara Maria, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu. In Sfanta Scriptura, acesta mai este numit si Iuda, fratele lui Iacov.
Sfantul Apostol Iuda a propovaduit Evanghelia lui Iisus in Iudeea, Samaria, Galileea, idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia si Armenia, la acele vremuri. Insa cand a ajuns sa predice pe Muntele Ararat, Sfantul Iuda a fost capturat de pagani, rastignit si ucis cu sageti.
Sfantul Paisie cel Mare este praznuit in Biserica Ortodoxa in fiecare an, pe 19 iunie, care s-a nascut la data de 15 iulie in jurul anului 320 dupa Hristos, intr-o familie de crestini, intr-un oras din Delta Nilului.
Citeste si: Când pică Moşii de vară şi ce se dă de pomană în această zi? Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților