Sărbătoare mare pe 21 noiembrie 2023, în calendarul ortodox. Este dezlegare la pește în această zi sfântă

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 nov 2023, 16:00

La data de 21 noiembrie 2023 este sărbătoare cu cruce roșie

Sursa: Pexels.com

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox pe 21 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Calendar ortodox 21 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă  prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, fiind o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind o zi de dezlegare la pește pentru credincioși.

Vă prezentăm, de asemenea, și o rugăciune  pe care este bine să o rostești pe 21 noiembrie pentru îndeplinirea dorințelor.

Calendar ortodox 21 noiembrie 2023

Sărbătoare 21 noiembrie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 noiembrie în calendarul ortodox

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este celebrată la data de 21 noiembrie, iar această sărbătoare are strânsă legătură cu promisiunea pe care părinții Fecioarei Maria au făcut-o. Ioachim și Ana au încercat o perioadă îndelungată să devină părinți, însă fără succes, motiv pentru care L-au rugat pe Dumnezeu să le ofere ajutorul, iar în schimbul acestei minuni, ei vor trimite pruncul la templu și îl vor închina Lui. 

Este o zi în care credincioșii pot mânca pește
[Sursa: Pexels.com]

Un înger le aduce vestea pe care o așteptau de mult timp, spunându-le că aceștia vor avea o fiică, pe care au numit-o Maria, iar la doar trei ani, aceasta a fost adusă la templu. Ajunsă la templu, Fecioara Maria a fost întâmpinată de către marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, ce a condus-o pe fată în cea mai sfântă cameră din templu, unde avea să stea până la vârsta de 15 ani, relatează crestinortodox.ro.

Ce nu trebuie să facem de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută și sub numele de Ovidenie și se crede că această zi este una magică, în care se deschid cerurile și oamenii încep să înțeleagă graiul animalelor. Fiind o zi atât de importantă, există o serie de acțiuni pe care credincioșii nu trebuie să le facă pe parcursul acestei sărbători.

În această zi sfântă nu trebuie să facem niciun fel de activități în gospodărie, precum spălat, măturat sau gătit, dar nici în afara acesteia, precum muncitul pământului. Nu trebuie să ne supărăm apropiații, iar dacă se întâmplă acest lucru este recomandat să rezolvăm situația imediat. În această zi nu este bine să uităm de persoanele nevoiașe și de copiii nebotezați, persoanele ce nu îi vor ajuta sau nu vor aprinde o lumânare pentru aceștia nu vor avea parte de anumite bucurii. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului: Tradiții pentru Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este celebrată în timpul Postului Crăciunului, iar în această zi este bine să oferim de pomană doar produse de post și este recomandat să consumăm pește deoarece este zi de dezlegare.

Sărbătoare 21 noiembrie

Canon de rugăciune pentru Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorit pe 21 noiembrie în calendarul creștin

  ”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Rugăciunea pe care credincioșii o rostesc pentru a își îndeplini dorințele
[Sursa: Pexels.com]

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Citește și: În ce zile se ține post negru înainte de Crăciun 2023

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”