Sărbătoare mare pe 21 noiembrie 2023: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este dezlegare la pește

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 nov 2023, 12:21

Ce semnificație are Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 

Sursa: Facebook Manastirea Nasterea Maicii Domnului Viseu De Sus ,Maramures

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este celebrată la data de 21 noiembrie, fiind o zi trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

La data de 21 noiembrie 2023 este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, fiind astfel amintit momentul în care aceasta este adusă la Templu de către părinții ei, atunci când avea doar trei ani.

Ce semnificație are Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este celebrată la data de 21 noiembrie, iar aceasta este cunoscută în popor și sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia.

Această sărbătoare este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, fiind și o zi în care credincioșii au parte de o dezlegare la pește, în Postul Crăciunului, ce are loc în decursul a 40 de zile.

Această sărbătoare are o însemnătate aparte, mai exact comemorează ziua în care Fecioara Maria este adusă la Templu de către părinții săi, Sfinții Ioanchim și Ana, la vârsta de doar 3 ani.

Copila a fost încredințată cu multă credință și speranță preoților ce se aflau acolo, iar acolo se aflau alte tinere și văduve, ce se aflau în grija acestora.

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

Maica Domnului a rămas orfană la vârsta de doar 10 ani, iar până la 15 ani, aceasta a locuit la Templu, atunci când arhiereul își dorea să ia o decizie pe care Fecioara Maria nu a vrut să o accepte, mai exact

să o căsătorească. În acel moment, tânăra a decis să îi spună arhiereului că Arhanghelul Gavriil i-a spus, atunci când aceasta avea doar 12 ani, că este promisă lui Dumnezeu, astfel aceasta va avea feciorie neîntreruptă. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fecioara Maria a fost însă logodită cu bătrânul Iosif, ce avea 80 de ani, care a dus-o la casa lui din Nazaret, însă atunci când aceasta a decis să plece de la Templu, Maica Domnului a primit o ultimă sarcină, mai exact să țeasă o catapeteasmă pentru Sfânta Sfintelor, ce ulterior a ajuns să fie ruptă Pătimirii Domnului pe Cruce. 

Dezlegare la pește pentru Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie, iar pe parcursul a 40 de zile, până la data de 24 decembrie, credincioșii au parte de curățare sufletească și trupească, concentrându-se pe rugăciune, bunătate și abținere de la alimentele de origine animală. Cu toate acestea, există zile în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește, iar data la care se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii pot consuma pește, vin și untdelemn.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este o sărbătoare trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind o zi în care credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se crede că această zi este una magică, iar din acest motiv, oamenii cred că este momentul ideal pentru a face previziuni legate de cum va fi vremea, în cazul în care ninge, iarna o să fie grea, iar dacă ziua o să fie una însorită, atunci tot anul va fi unul secetos.

Citește și: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2023

În unele regiuni din România, fetele ce își doresc să își afle bărbatul cu care se vor căsători trebuie să meargă la fântâna din sat cu o lumânare albă, iar la ora la care cântă cocoșii, tinerele urmează să aprindă lumânarea și să o așeze lângă fântână, astfel încât în reflexie să își observe sufletul pereche.

În această zi, fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu trebuie să facem treburi gospodărești, dar nici în afara locuinței, iar pentru a își proteja familia și căminul de necazuri și boli, ușile și ferestrele se ung cu usturoi, relatează condoleante.ro.