Sărbătoare mare pe 23 iunie 2024: Este cruce roșie în Calendarul ortodox. De ce trebuie să ungem ușile cu usturoi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 iun 2024, 16:00

Sărbătoare mare pe 23 iunie 2024 în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Pogorârea Sfântului Duh numită și Duminica mare este sărbătorită anual la data de 23 iunie, fiind trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie.

Sărbătoarea din data de 23 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh numită și Duminica mare este trecută alături de o cruce roșie în calendarul ortodox.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 23 iunie!

Calendar ortodox 23 iunie 2024

Sărbătoare 23 iunie. Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorit la data de 23 iunie în calendarul ortodox.

Această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie.

Pogorârea Sfântului Duh este notată de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor. Duminica mare este serbată la 10 zile după Înălțarea la cer a Domnului sau la 50 de zile după Paști, fiind ziua în care s-a întemeiat Bisericii Creștine, deoarece în urma cuvintelor rostite de Sfântul Apostol Petru, peste 3.000 de persoane s-au convertit la creștinism.

Pogorârea Sfântului Duh i-a ajutat pe creștini să ia din umanitatea pe care o avea acesta, ajutor ce a dus la formarea unei societăți creștine. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt se întemeiază în mod deplin Biserica, iar Apostolii au primit puterea de a grai în limbi necunoscute de ei până atunci, potrivit pravila.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Tradiții și obiceiuri pentru ziua de Rusalii

Pogorârea Sfântului Duh este cunoscută în calendarul creștin ortodox sub mai multe denumiri, precum Duminica mare, Rusalii sau Cincizecimea, iar aceasta este trecută alături de o cruce roșie, ce arată importanța praznicelor ce au loc în această zi.

Astfel, în această zi credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri care să îi protejeze de spiritele necurate. 

Este important pentru credincioși ca în această zi să îşi împdobească casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, crezându-se că astfel vor feri locuințele de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. În alte zone din România, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, astfel ung ușile cu usturoi pentru a proteja casa de rele şi ghinion tot restul anului. 

Nu este indicat ca în această zi să lucrăm, deoarece se spune că atragem asupra noastră mânia Rusaliilor, dar nu este bine nici să mergem să înotăm, deoarece sunt șanse foarte mari să ne înecăm. Nu trebuie să ne certăm cu oamenii din jurul nostru, deoarece se spune că vom fi luați de Iele, potrivit alba24.ro.

Sărbătoare 23 iunie

Canon de rugăciune pentru Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorit pe 23 iunie în calendarul creștin

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curățește sufletele noastre, ca să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi.
Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știința noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblnzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.


Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, ca îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ție!

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?