Sărbătoare mare pe 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveștenia este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox

Author: Bianca Vidoi

Sărbătoare importantă la data de 25 martie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Buna Vestire este celebrată anual la data de 25 martie, iar această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie.

Data de 25 martie 2024 este considerată una dintre cele mai importante pentru credincioși, fiind ziua în care este prăznuită Buna Vestire. Pentru a cunoaște importanța acesteia, în calendarul creștin ortodox este trecută alături de o cruce roșie. Iată care este semnificația acestei sărbători, dar și care sunt superstițiile de care românii țin cont în această zi sfântă.

Sărbătoare mare pe 25 martie în calendarul creștin ortodox

Buna Vestire este una dintre cele patru sărbători închinate către Maica Domnului, iar aceasta este trecută cu o cruce roșie în calendarul ortodox, mod în care este arătată importanța acesteia. În această zi sfântă, credincioșii se roagă puternic la Fecioara Maria și oferă alimente sau pachete pentru sufletele persoanelor trecute la cele sfinte.

Buna Vestire sau Blagoveștenia este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox
[Sursa: doxologia.ro]

Data de 25 martie 2024 pică în una dintre cele 48 de zile ale Postului de Paște, motiv pentru care pachetele oferite de către credincioși nu trebuie să conțină alimente de origine animală, precum carne, lapte, ouă sau brânză. Importanța acestei prăznuiri este atât de mare, încât aceasta este o zi de dezlegare la pește, motiv pentru care credincioșii sunt încurajați să consume pește și să îl ofere în pachete.

Aceasta este una dintre cele două zile în care credincioșii primesc dezlegare la pește pe parcursul Postului Paștelui, următoare ocazie fiind la data de 28 aprilie 2024, când se pomenesc Floriile. 

Ce semnificație are sărbătoarea Buna Vestire

Buna Vestire este pomenită anual la data de 25 martie, iar aceasta este cunoscută în mod popular sub denumirea de Blagoveștenia. În această zi sfântă este amintită și cinstită ziua în care Fecioara Maria a primit o veste importantă din partea Sfântului Arhanghel Gavriil, atunci când acesta i-a zis că îl va purta în pântece

pe Fiul Domnului. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2024: Numărul de cântece al cucului poate dezvălui câți ani mai are de trăit cel care îl aude

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Aceasta este și prima sărbătoare confirmată ce o cinstește pe Maica Domnului, chiar dacă data acesteia a variat de-a lungul anilor. La început aceasta era celebrată la data de 5 ianuarie, în ziua de Bobotează, în timp ce alte țări din Europa pomeneau Buna Vestire la data de 18 decembrie. Această sărbătoare a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea, cu o altă denumire, fiind o sărbătoare de așteptare a Nașterii Domnului.

În această perioadă, sărbătoarea era pomenită doar la nivel local, după care a luat amploare și la restul țărilor catolice, fiind astfel pomenită la data de 25 martie, potrivit crestinortodox.ro.

Superstiții de Buna Vestire sau Blagoveștenia

Buna Vestire este pomenită la data de 25 martie 2024, iar în această zi, românii țin cont de mai multe superstiții pentru a ține departe ghinionul și necazul. În această zi nu trebuie să ne certăm cu persoanele din jurul nostru, deoarece această acțiune ne aduce necazuri pe parcursul întregului an.

Gospodinele nu trebuie ca în această zi să pună ouă sub cloșcă, deoarece se crede că puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare. Nici ouăle ouate în această zi nu sunt consumate de către gospodari, ci acestea sunt aruncate. Nu este recomandat să dormim în această zi, deoarece se crede că vom fi somnoroși tot anul.

De ce nu trebuie să auzim cucul dacă suntem flămânzi?
[Sursa: doxologia.ro]

În această zi, oamenii au obiceiul de a număra de câte ori cântă cucul în această zi pentru a afla care este numărul de ani pe care îi mai au de trăit. În cazul în care acest cântec al cucului ne prinde supărați sau nemâncați, atunci se spune că suntem „spurcați” de acesta, iar lucrurile nu vor merge bine de-a lungul anului, potrivit ciao.ro.