Sărbătoare mare pe 25 martie! Se sărbătorește Buna Vestire: Ce nu trebuie să facem în această zi sfântă?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 mar 2024, 18:25

Se sărbătorește Buna Vestire la data de 25 martie, în calendarul creștin ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 martie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire.

Sărbătoarea din data de 25 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că o să-l poarte în pântece pe Fiul lui Dumnezeu. 

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 25 martie!

Calendar ortodox 25 martie 2024

Sărbătoare 25 martie. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie în calendarul ortodox, trecută alături de o cruce roșie.

La data de 25 martie, Arhanghelul Gavriil i-a adus la cunoștință Fecioarei Maria că aceasta o să îl poarte în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, însă acesta a așteptat credința și învoirea ei. Cuvintele pe care i le-a spus acesta erau mult prea puternice pentru ca aceasta să le înțeleagă sensul, așa că l-a întrebat pe Arhanghel: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?", iar acesta i-a rostit „Duhul Sfânt se va coborî peste tine și puterea Celui Prea Înalt te va umbri".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox martie 2024: Când începe Postul Paștelui

Acela a fost și momentul în care a avut loc zămislirea directă a lui Hristos prin puterea și lucrarea Sfântului Duh. Acesta a fost modul prin care Fecioara Maria a reușit să fie Fecioară înainte de naștere, în naștere și după naștere. La momentul nașterii Fiului lui Dumnezeu, Sfântul Vasile cel Mare a spus că „cel purtat în pântece a fost imediat desăvârșit cu trupul și nu a luat forma după un scurt timp", ceea ce înseamnă că acesta nu a parcursu etapele normale ale creșterii unui făt.

Membrele sale s-au format imediat, după care a crescut puțin câte puțin, până la 9 luni când a fost născut, potrivit pravila.ro.

Ce nu trebuie să facem de Buna Vestire?

Buna Vestire este celebrată în fiecare an la data de 25 martie, fiind o zi trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce le amintește credincioșilor de importanța acestei zile.

Anual, Buna Vestire este prăznuită în perioada Postului Mare sau Postului Paștelui, zi în care este dezlegare la pește.

În această zi sfântă, oamenii nu trebuie să se certe sau să fie supărați unii pe alții, deoarece această stare o să le aducă necazuri pe tor parcursul anului. Cum această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie, credincioșii nu trebuie să facă niciun fel de treburi gospodăreşti, nu se spală şi nu se coase.

Și măturatul gospodăriei trebuie evitat de Buna Vestire, în caz contrat vor avea parte de pagubă în restul anului, potrivit wowbiz.ro.

Sărbătoare 25 martie

Canon de rugăciune către Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie în calendarul creștin

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.


Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci prin tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.