Sărbătoarea din data de 9 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, ce s-au remarcat prin solidaritatea lor față de Domnul, prin curajul și puterea lor.
Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 9 martie!
Calendar ortodox 9 martie 2024
Sărbătoare 9 martie. Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 9 martie în calendarul ortodox.
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au trăit în perioada în care se afla la conducere împăratului roman Licinius, ce a început o prigoana împotriva creștinilor. Acesta era conducător în Cetatea Sevastiei, în jurul anului 320, iar acesta a propus o supraveghere atentă a locuitorilor, astfel încât să nu se îndepărteze de credința lor obligatorie, în zeitățile romane.
În oastea romană se aflau 40 de soldați, însă dintre aceștia, toți erau creștini, dar doar trei urmau cu atenție Sfânta Scriptură, însă din această cauză, comandantul lor a încercat să-i determine să-și schimbe credința
Citește și: Calendar ortodox martie 2024: Când începe Postul Paștelui
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei nu și-au dorit să îl trădeze pe Dumnezeu și nu le-a oferit ocazia superiorilor de a negocia asupra acestui fapt. Cei 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au fost aruncați cu toții în temniță și lăsați să reflecteze asupra credinței lor și a deciziilor pe care le-au luat, iar în acea noapte, Dumnezeu le-a apărut în față și i-a îmbărbătat, spunându-le: „Bun este începutul nevoinței voastre, dar cel ce va răbda până în sfârșit, acela se
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
După nenumărate refuzuri din partea celor 40 de ostași, aceștia au fost nevoiți să rabde frigul, fiind obligați să stea în apa unui lac înghețat, însă Domnul le-a oferit o lumină caldă, care să îi ajute să reziste. Deoarece rezistau condițiilor extreme, comandații au fost obligați să îi scoată din lac și să le sfărâme gleznele cu ciocanul, după care trupurile lor au fost arse.
Numele celor 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
Sărbătoare 9 martie
Canon de rugăciune către Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, sărbătoriți pe 9 martie în calendarul creștin
Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevastia, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.
O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!