În fiecare vineri a Săptămânii Luminate, după Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic ce amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului la Constantinopol. Credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții. Ce nu au voie să facă în această zi.
Legenda de la care s-a nascut marea sarbatoare Izvorul Tamaduirii
Cu puţin înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457 – 474) se plimba printr-o pădure de la marginea oraşului, când întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă.
Izvorul Tămăduirii ne arată puterea sa harică de a înfăptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu. Maica Domnului este Maica noastră, a celor care ne încredinţăm ei pentru a-i cere ajutorul, că este Rugătoarea şi Mijlocitoarea noastră înaintea lui Hristos, după cum o numeşte Biserica.
Tradiția populară spune că sărbătoarea este norocoasă și spornică pentru săpătorii de fântâni, căci numai în această zi apele sunt mai zgomotoase și zbuciumate, astfel că zgomotul apei îi ajută pe fântănari să găsească repede o sursă de apă în grădina casei ori în zone de deal și câmpie.
Ce nu ai voie sa faci in ziua sfanta
În ziua de vineri nu se face nici o treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților
Citeste si: Rugaciunea miraculoasa scrisa de Parintele Arsenie Boca. Sfantul o rostea in fiecare dimineata
Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi