Potrivit calendarului ortodox, in fiecare an la data de 24 iulie, crestinii ortodocsi o praznuiesc pe Sfanta Mucenita Hristina, alaturi de alti Sfinti Mucenici: Ermoghen, Capiton; Imeneu; Teofil din Zachint si Atanasie din Chios.
In acest an, sarbatorile au picat intr-o zi de sambata, in a cincea saptamana dupa Rusalii, cand toti credinciosii nu postesc, insa se pot ruga cu smerenie catre acesti mari Sfinti Mucenici pentru sanatate si izbavire de necazuri.
Sarbatoare sambata, 24 iulie 2021: Cine a fost Sfanta Mucenita Hristina
Conform crestinortodox.ro, Sfanta Hristina s-a nascut in cetatea Tir si a vietuit in vremea Imparatului Septimiu Sever (193-211) al Imperiului Roman. Aceasta a fost fiica lui Urban, un reprezentant al Imperiului in cetatea Tir.
Ajunsa la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa intr-un turn de propriul ei tata, care isi dorea sa o protejeze de multime pentru ca era mult prea frumoasa.
Dupa ce i s-a aratat aievea un inger trimis de Dumnezeu, Sfanta Hristina a distrus toti idolii din turnul respectiv, spre marea disperare a tatalui ei. Pentru gestul ei, Sfanta Hristina a avut multe chinuri de patimit chiar din porunca tatalui ei.
Chiar si dupa moartea tatalui, tanara a suferit enorm si a continuat sa treaca prin grele incercari la care a supus-o succesorul tatalui ei. Desi ingerii Domnului au salvat-o mereu de la chinurile grele, in cele din urma Sfanta Hristina a farsit prin decapitare si astfel a trecut la cele vesnice, dar a ramas pentru religia crestina o mare Sfanta Mucenita care a luptat cu pretul vietii pentru credinta in Dumnezeu.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?
Troparul Sfintei Mari Muceniţe Hristina, glasul al 4-lea:
"Mieluşeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmosul:
Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Stih: Sfântă Mare Muceniţă Hristina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Bucură-te, purtătoare de chinuri, Prealăudată Hristina, care te-ai arătat muceniţă Mântuitorului nostru Hristos şi ai părăsit toată rătăcirea şi necredinţa cea părintească.
Stih: Sfântă Mare Muceniţă Hristina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Văzând pe vrăjmaşul surpat şi zăcând înaintea picioarelor pruncii purtătoare de chinuri, să dăm cu toţi laudă Mântuitorului, Cel Ce o a arătat pe ea purtătoare de biruinţă. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh..." cititi continuare pe doxologia.ro
Citeste si: Sfântul Pantelimon rugăciune. Rugăciune pentru tămăduire către Sfântul Pantelimon