Sarbatoare sambata, 3 iulie 2021. Biserica ortodoxa praznuieste doi mari Sfinti, facatori de minuni si aparatori ai crestinismului!

Author: Ana Filip
Actualizat: 02 iul 2021, 18:27
Calendar crestin-ortodox 2021. Sarbatoare mare 3 iulie 2021
Sursa: doxologia.ro

Biserica Ortodoxa il pomeneste sambata, 3 iulie 2021, pe Sfantul Mucenic Iachint si pe Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, in fiecare an la data de 3 iulie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Mucenic Iachint si pe Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului, doi mari sfinti aparatori ai crestinismului. Si tot in aceasta zi mai sunt pomeniti si Sfintii Mucenici Teodot si Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot si Golinduh si Sfintii Mucenici Marcu si Mochian. Anul acesta praznicele enumerate mai sus au picat intr-o zi de sambata, cand credinciosii nu postesc, insa se pot ruga cu evlavie catre acesti Sfinti pentru a invoca ajutor si sanatate.

Sarbatoare sambata, 3 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Mucenic Iachint

Sfantul Mucenic Iachint s-a nascut si a trait in timpul domniei Imparatului Traian (98-117), al carui slujitor a fost la acea vreme. In momentul in care a fost obligat sa inchine jertfa idolilor in care imparatul credea, Sfantul Iachint nu a vrut sa renunte la crestinism si a fost aspru pedepsit, cu lovituri crunte si inchis in temnita.

Mai mult decat atat, acesta primea drept hrana doar din jertfa dusa idolilor si pentru ca a refuzat sa manance, in cele din urma a trecut la cele vesnice, insa nu a tradat religia sa crestina. Imparatul a poruncit ca trupul lui sa fie aruncat intr-un loc pustiu pentru a fi devorat de fiarele salbatice insa la scur timp, Moastele Sfantului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o ruda a mucenicului Iachint si adapostite.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Sărbătoare cu cruce neagră, vineri, 2 iulie 2021. Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român, care a marcat si istoria țării noastre!

Troparul Sfantului Mucenic Iachint, glasul al 4-lea:

"Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cantarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe tine, mucenice, cel ce prin strălucire te-ai făcut piatră de mult preţ dumnezeieştii Biserici, te chem să fii acum ajutător mie, cel ce te laud pe tine.


Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Părăsind mărirea cea pământească, ai moştenit slava cea cerească, fiind pururea împreună cu Stăpânul tuturor, purtătorule de cunună, mucenice mărite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pentru Hristos bărbăteşte stând împotriva înşelăciunii, ai arătat tinereţea vârstei şi vitejia cugetului, mucenice purtătorule de chinuri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ziditorul tuturor celor ce sunt, sălăşluindu-Se în pântecele tău, S-a întrupat pentru mântuirea oamenilor, Maica lui Dumnezeu, făcându-Se pe Sine ceea ce suntem noi.", potrivit doxologia.ro

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?