Sărbătoare vineri, 6 noiembrie. Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani”

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 02 feb 2021, 14:50
 În această zi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Tesalonicului

 În această zi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Tesalonicului. Pentru iubirea lui nemărginită faţă de Hristos, Sfântul Pavel a fost binecuvântat cu darul facerii de minuni. Sfântul Pavel Mărturisitorul te izbăveşte de necazuri şi te vindecă de boli grave.

  An de an, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, pe data 6 noiembrie. Această zi reprezintă zi de mare sărbătoare la români. Este un bun prilej pentru a le spune celor dragi „La mulți ani”. Conform tradiției, tot în această zi este bine să dai de pomană alimente, dar mai ales, să spui o rugăciune puternică către Sfântul Pavel Mărturisitorul, pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi!

Cine a fost Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Tesalonicului

Sfântul Pavel Mărturisitorul provenea și Salonic și a fost scriitorul Sfântului Alexandru, patriarh al Constantinopolului.

Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase pastor în urma sa, a răspuns:" De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să va învețe pe voi adevărul și luminand cu virtuțile că sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel ". 

Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni și nici de Constantiu (337-361), împărat arian. A fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constantiu.

Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu.

După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia. Aici, pe când se află la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni.

În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneția, potrivit RomaniaTv.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rugăciune puternică către Sfântul Pavel Mărturisitorul

Tot în această zi sfântă trebuie să rostiți și cea mai puternică rugăciune către Sfântul Pavel Mărturisitorul, pentru a scăpa de rele și pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu în fiecare zi.

„Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia.

Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă. Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maice şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei bucurându-mă. Întăritor credinţei, învăţător Bisericii şi stâlp nemişcat al mărturisirii, luminător cu multe lumini ale harului şi gură de foc suflătoare te propovăduim pe tine, Sfinte Pavel. Amin.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Taguri: