Sarbatoare, vineri, 9 iulie 2021. Crestinii ortodocsi cinstesc doua mari praznice! Rugaciunea grabnic folositoare pentru iertarea pacatelor!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 09 iul 2021, 14:04

Sarbatoare mare in calendarul ortodox pe 9 iulie 2021! Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Pangratie si cinstesc Sfanta Icoana a Maicii Domnului Indrumatoarea de la Neamt.

Biserica Ortodoxa praznuieste in fiecare an, la data de 9 iulie, pe Sfantul Mucenic Pangratie, Episcopul Tavromeniei si tot in aceasta zi se savarseste si Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Indrumatoarea de la Manastirea Neamt. In acest an, cele doua mari praznice pica intr-o zi de vineri, in cea de-a treia saptamana dupa Rusalii, in care credinciosii ortodocsi postesc si pot inchina rugaciuni atat catre Sfantul Pangratie cat si catre Maica Domnului pentru iertare de pacate, sanatate si implinirea dorintelor.

Sarbatoare 9 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Mucenic Pangratie

Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Pangratie s-a nascut intr-o familie de crestini, in regiunea Antiohia, din Siria antica, in prezent orasul Antakaya, situat in Turcia. Inca din copilarie acesta a simtit chemarea catre dreapta credinta si a ajuns impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a vedea minunile savarsite de Hristos. Biserica crestina a consemnat faptul ca Sfantul Pangratie l-a cunoscut pe Apostol Petru si dupa Inaltarea Domnului va primi Sfantul Botez.


Mai tarziu, acesta decide sa se retraga in pustiu, intr-o pesterea unde a trait cativa ani, iar apoi Sfantul Apostol Petru l-a numit Episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia de astazi. In aceste tinuturi Sfantul Pangratie a distrus idolii la care se inchinau paganii si totodata a reusit sa determine pe multi dintre ei sa treaca la crestinism.

Rugaciune inaintea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Indrumatoarea de la Manastirea Neamt

Tot in ziua de 9 iulie, crestinii ortodocsi savarsesc si Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Indrumatoarea de la Manastirea Neamt. Astfel, in aceasta zi importanta, credinciosii pot inchina o rugaciune grabnic ajutatoare catre Maica Domnului pentru sanatate, iertarea pacatelor si indeplinirea dorintelor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?

"Pe stâlpul minţii noastre închipuie, cuvintele înţelepciunii cereşti, Ceea Ce eşti Stâlpul rugăciunii care toată lumea o sprijineşti. Nu ne lispi pe noi de ocrotirea Ta de Maică, Ceea Ce eşti Mângâierea celor împovăraţi de păcate, Floarea tuturor darurilor cereşti, Oglinda îngerilor, Muntele Cel înalt al desăvârşirii, Rai tainic al fecioriei, Tabor înţelegător al tuturor virtuţilor, Corabia mântuirii păcătoşilor, Căruţa Cea de foc a Înţelepciunii, Psalmul Cel scris în cartea inimii, Izvorul rugăciunii neîncetate, Legătură a

unirii noastre cu Dumnezeu.

Cu paşii gândurilor umilite ne apropiem de prea luminată icoana Ta, noi, cei ce nu ştim a ne ruga din pricina împietririi inimii noastre. Izvorul rugăciunii Tale să adape inima noastră cea lipsită de dulceaţa cuvântului dumnezeiesc. Ploaia milostivirii Tale să înmoaie pământul cel împietrit al inimii noastre. Laudele împletite Ţie de serafimi să întraripeze inima noastră cu dorul cel dumnezeiesc.

Suspinurile heruvimilor coborâte în adâncul sufletului nostru să ne tragă pe noi spre înălţimea cugetării smerite. Nu avem inimă înfrântă ca să aducem tânguire vrednică pentru păcatele noastre, nu avem nici pocăinţa care întăreşte casa sufletului pe temelia răbdării. Norii patimilor au întunecat cu totul cerul sufletului nostru şi nu putem privi nici măcar spre strălucirea frumuseţii Tale. Purtaţi suntem de valurile ispitelor şi cu greu călătorim pe marea cea sărată a acestei vieţi. Îndulceşte necazurile noastre cu darul Tău şi scrie-ne pe noi în cartea vieţii, Ceea Ce eşti

Carte Ce ai purtat pe Cuvântul vieţii, Cel Care, prin pătimirea Sa, a scos pe Adam din lanţurile durerilor.
Ridică mintea noastră deasupra grijilor lumeşti şi pe piatra răbdării ne aşează, Ceea Ce ai născut pe Piatra vieţii, Cea Care a sfărâmat pietrele slujirii idoleşti. Acoperă-ne cu acoperământul Tău cel luminat, Ceea Ce eşti Ocrotitoare creştinilor şi păzeşti totdeauna pe robii Tăi cu darul Tău. Ceea Ce lacrimi ai vărsat pentru Fiul Tău pe Care L-ai văzut pironit pe cruce, dă-ne nouă lacrimi de umilinţă pentru păcatele noastre, cu care în fiecare ceas mâhnim milostivirea Stăpânului nostru. Inima Ţi s-a rănit când suliţa a străpuns coasta Fiului Tău, deci nu trece cu vederea nici rănile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugăciunii Tale ne întâmpină şi ne ridică la înălţimea pocăinţei.
Bucură-te, Rază a înţelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al creştinilor, Cetatea Cea cerească a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor îngereşti, bucură-te, Maică a Domnului, Ceea Ce reverşi daruri de minuni celor ce cu inimă smerită cad înaintea sfintei Tale icoane, cerând alinarea suferinţelor şi mare milă. Nu ne uita şi pe noi, cei ce, măcar că nu ştim a-ți aduce cuvânt vrednic de laudă, nădăjduim la acoperământul milostivirii Tale. Amin!", potrivit doxologia.ro

Citeste si: Care sunt, de fapt, cele mai puternice rugăciuni ale lui Arsenie Boca