Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia! Ce nu au voie sa faca astazi credinciosii! Iata ce traditii trebuie respectate pe 9 martie!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 09 mar 2021, 12:29

Sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici este praznuita in calendarul crestin-ortodox la data de 9 martie in fiecare an.

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an la data de 9 martie, fiind prima mare sarbatoarea a primaverii, ce simbolizeaza si trecerea de la iarna la primavara. Sarbatoarea celor 40 de Sfinti Mucenici este marcata in calendarul crestin-ortodox cu cruce neagra si este praznuita cu mare cinste de catre toti credinciosii crestini.

Pe langa semnificatia religioasa de mare insemnatate, sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici mai aduce si o serie de obiceiuri si traditii pastrate din strabuni, dar si cateva lucruri pe care credinciosii nu trebuie sa le faca sub nicio forma astazi, pentru a avea un an imbelsugat si armonie in case.

Cine au fost cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia

Biserica crestin-ortodoxa atesta faptul ca cei 40 de Sfinti mucenici, care sunt sarbatoriti in fiecare an pe 9 martie, au trait pe timpul Imparatului roman Licinius (intre anii 308-324) si aveau origini diverse printre care romana, greaca si armeneasca si erau soldati in Legiunea a XII a Fulminata din Armenia.

Acestia au marturisit ca sunt crestini si au refuzat sa se inchine si sa jertfeasca idolilor. Astfel, cei 40 de mucenici si-au marturisit credinta in Hristos si au fost supusi la grele chinuri, drept pedeapsa din partea romanilor, care credeau in idoli si zei la acea vreme.

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia au fost martirizati.

Cea mai strasnica pedeapsa primita de cei 40 de mucenici a fost scufundarea lor in apa aproape inghetata a lacului din localitatea Sevastia, din Armenia. Insa credinta lor infinita in Dumnezeu i-a ajutat sa supravietuiasca multor astfel de torturi crunte, pe durata intemnitarii lor in cetatea romana. In cele din urma dupa indelungate chinuri la care au fost supusi, cei 40 de mucenici au trecut la cele vesnice, dupa ce le-au fost zdrobite picioarele cu ciocanele.

Astfel, cei 40 de mucenici au devenit Sfinti martiri, deoarece n-au renuntat la credinta crestina nici in cele mai groaznice chinuri.

Cei 40 de Sfinti Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Citeste si: Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi

Ce nu trebuie sa faca astazi, crestinii de Sfintii 40 de Mucenici

Pentru ca este o sarbatoare marcata in calendarul crestin-ortodox cu cruce neagra, credinciosii nu au voie astazi, 9 martie, de Sfintii 40 de mucenici, sa spele, sa coasa, sa calce, sa gateasca sau sa faca prin casa curatenie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De asemenea, credinciosii nu trebuie sa poarte ura sau dusmanie in aceasta zi pentru nimeni, pentru a nu atrage multe neintelgeri si certuri in restul anului.

Totodata, se spune din strabuni, ca astazi nu este bine sa se dea bani cu imprumut, pentru a nu atrage datorii mari sau pagube in anii urmatori.

Citeste si: Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini!

Obiceiuri si traditii stravechi de Sfintii 40 de mucenici!

Conform traditiei stravechi, se spune ca pentru a sanatosi tot restul anului, credinciosii trebuie sa inchine o rugaciune catre Sfintii 40 de Mucenici, astazi, pe 9 martie.
Gospodinele pregatesc mucenici pentru a marca sarbatoarea de astazi. Astfel, se pregatesc fie mucenici moldovenesti, fie muntenesti, pe care ii dau de pomana persoanelor sarace, dupa ce sunt sfintiti la biserica. Si tot azi, traditia populara spune ca trebuie sa se consume 44 de pahare cu vin. 
Tot astazi, 9 martie, se imparte coliva pentru sufletele celor decedati si de asemenea se merge la mormintele lor cu flori si lumanari.
Traditia mai spune ca astazi, cei 40 de Mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de trecere spre anotimpul cald.
Se spune din strabuni ca daca in noaptea de dinaintea sarbatorii celor 40 de Sfinti Mucenici, este foarte frig, va urma o toamna indelungata in anul respectiv.

Citeste si: Care este motivul pentru care se beau 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici

Rugaciune catre Sfintii 40 Mucenici din Sevastia

Astazi, pe 9 martie, cand sunt praznuiti Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia, credinciosii pot rosti o rugaciune grabnic ajutatoare, care ii apara de orice necaz si boli grele:

"Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!", potrivit doxologia.ro

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună