Începând cu 2024, 6 și 7 ianuarie au fost desemnate drept zile libere nelucrătoare, marcând sărbătorile religioase ale Bobotezei și Sfântului Ioan Botezătorul. Într-o decizie emisă pe 21 decembrie, Guvernul a hotărât că, exclusiv în anul 2024, vor fi acordate zile libere și în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie.
Această măsură are ca scop facilitarea creării unor punți între sărbătorile legale și sfârșiturile de săptămână, contribuind astfel la sporirea perioadelor de odihnă și relaxare pentru populație.
Zile libere în 2024
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
3 mai – Vinerea Mare
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie- Rusalii (duminică)
24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
În conformitate cu specificul fiecărei profesii, există posibilitatea ca angajații să fie solicitați să se prezinte la locul de muncă în anumite zile de odihnă. Conform prevederilor Codului Muncii, cei care prestează activitate în acele zile de odihnă legală au dreptul la compensații, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
Este important să subliniem că aceste compensații reprezintă un aspect esențial al relației de muncă, contribuind la echilibrul dintre angajatori și angajați în ceea ce privește respectarea normelor și drepturilor lucrătorilor.
Dacă nu se acordă zile libere, angajații au dreptul la un spor suplimentar la salariul de bază, acesta nefiind permis să fie mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii desfășurate în cadrul programului normal de lucru. Este important să subliniem că neacordarea acestor drepturi atrage consecințe pentru angajatori, conform legislației în vigoare.
Astfel, cei care nu respectă prevederile legale referitoare la zilele libere legale se expun riscului de a primi amenzi, cu valori cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Aceste sancțiuni reprezintă un mecanism de asigurare a respectării drepturilor lucrătorilor și a promovării unui mediu de muncă corect și echitabil.
Zile libere plătite pentru angajați
Conform legislației în vigoare, lucrătorii din România beneficiază de dreptul la zile de concediu de odihnă remunerate, având o durată minimă de 20 de zile lucrătoare conform prevederilor legale.
Important de menționat este faptul că durata concediului de odihnă este convenită și specificată în mod explicit în contractul individual de muncă al fiecărui angajat.
În plus, conform dispozițiilor legale, salariații români au și dreptul la zile libere plătite în afara concediului de odihnă anual. Aceste zile libere sunt acordate în situații speciale legate de evenimente familiale deosebite, conform reglementărilor în vigoare. Astfel, angajații pot beneficia de astfel de zile libere plătite, constituind un aspect important al protecției drepturilor lucrătorilor în cadrul legislației muncii.
căsătoria (5 zile)
nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile)
decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)