Sare toxica: cum iti dai seama daca sarea pe care o folosesti este sau nu toxica

Autor: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:49
Sare

Sare toxica: semnele care iti arata ca sarea pe care o pui in mancare este toxica. La ce trebuie sa te uiti.

Sarea este unul dintre cele mai populare ingrediente folosite in bucatarie in toata lumea. Se spune ca o mancare nu este gustoasa fara sare si piper, iar daca ai gustat vreodata un preparat nesarat cu siguranta esti de acord cu acest lucru.

Sarea are o multime de beneficii si este indispensabila pentru functionarea corecta a organismului uman: printre altele ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si ajuta in tratarea unor boli precum reumatismul sau bolile articulare.

Cu toate acestea sarea poate fi toxica, iar mai multe tipuri de sare vandute in comert au efecte nocive pentru organism. Iata cum sa iti dai seama daca sarea este sau nu toxica.

Citeste si: Smantana toxica: cum iti dai seama ca smantana este toxica

Sare toxica: semnele care iti arata ca sarea este toxica

Atunci cand cumperi sare din magazin, citeste intotdeauna cu atentie eticheta: vei descoperi cu surprindere ca lista de ingrediente este mai bogata decat te-ai asteptat. Urmareste in special sa vezi daca in aceasta lista gasesti E536, sau ferocianura de potasiu: aceasta este de obicei introdusa in sarea iodata ca antiaglomerant.

Studiile au demonstrat ca Ferocianura este toxica. Deși nu este mutagena, aceasta poate provoca iritații daca este ingerata, inhalata sau în cazul în care vine în contact cu pielea.

Efectele adverse devin din ce in ce mai severe pe masura ce cantitatea ingerata este mai mare. In Marea Britanie, adaugarea de E536 in sarea de masa a fost interzisa.

Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata

Sare toxica: cat de nociva este sarea iodata

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un alt tip de sare care este toxica este sarea iodata. Aceasta este o sare rafinata, saracita de elementele benefice naturale si imbogatita cu iod. Initial iodul a fost adaugat in sare pentru a reduce numarul de cazuri de afectiuni ale glandei tiroide. Studiile au demonstrat insa ca iodul sintetic are efecte contrare: suprasolicita glanda tiroida, rinichii si toate organele interne.

Sare toxica: consumul de sare iodata a dus la inmultirea cazurilor de hipertiroidie si a favorizat aparitia gusei la femeile insarcinate si la copii.

De asemenea, s-a demonstrat ca un consum regulat de sare iodata incetineste procesele metabolice si favorizeaza aparitia obezitatii.

Nu in ultimul rand, sarea iodata slabeste sistemul imunitar si provoaca nervozitate, anxietate, tulburari ale somnului si hipertensiune.

Citeste si: Iaurt toxic: semnele care iti arata ca iaurtul pe care urmeaza sa il mananci este toxic

Sare toxica: cum iti dai seama daca sarea pe care o cumperi nu este toxica

Atunci cand cumperi sare de la magazin incearca sa eviti sortimentele cu iod adaugat. De asemenea, iti poti da seama ca sarea este naturala analizand cu atentie aspectul ei. O sare neprocesata nu este alba, ci are o culoare gri sau roz. De asemenea, daca observi ca sarea nu se intareste si este nisipoasa, inseamna ca are in compozitie anti-aglomerante.

Nu in ultimul rand, evita cu orice pret sa mai cumperi sare ambalata in cutii de carton sau in material cartonat. In mod sigur sarea respectiva a fost tratata chimic pentru a nu atrage umiditatea.

Citeste si: Carne toxică. Cum recunoşti carnea expirată şi mezelurile toxice

Sare toxica: ce cantitate ar trebui sa consuma zilnic

Pentru a nu deveni toxica, sarea ar trebui consumata cu moderatie. Doza zilnica recomandata este de aproximativ 2 grame pe zi, adica nu mai mult de o lingurita.

Atentie: pragul este mai jos pentru persoanele varstnice sau pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala. Acestia nu ar trebui sa consume mai mult de 1.5 grame de zahar pe zi, potrivit Flaviei Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Atunci cand calculati aceasta cantitate trebuie sa stiti si faptul ca foarte multe produse pe care le consumam zilnic contin deja sare: mezeluri, conserve, carnea afumata, cerealale, painea, alunele sunt doar cateva exemple.