Sarmale împrăștiate de post, rețeta practică a maicii Isidora! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 nov 2024, 13:06

Sarmale împrăștiate de post

Sursa: Captură YouTube

Sarmalele nu pot fi consumate pe parcursul Postului Crăciunului 2024, însă maica Isidora ne prezintă o variantă de post a faimoasei rețete tradiționale.

Postul Crăciunului a început, iar credincioșii se abțin din a consuma preparate ce au ingrediente de origine animală, precum sarmalele. Pentru a se bucura de sarmale în perioada postului, maica Isidora a împărtășit rețeta de sarmale împrăștiate de post, realizată la Mănăstirea Arnota.

Sarmale împrăștiate de post, rețeta practică a maicii Isidora

Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota le oferă gospodinelor o variantă de post a sarmalelor tradiționale, astfel încât să aibă un meniu cât mai variat de Postul Crăciunului.

Această rețetă este o adaptare a celebrei rețete varza a la Cluj, astfel încât aceasta să poată fi consumată pe parcursul postului. Pentru prepararea sarmalelor împrăștiate de post avem nevoie de:

  • 2 verze murate

  • 500 de grame de orez
  • 3 foi de dafin
  • 500 de grame de ceapă
  • 3 ardei capia
  • piper
  • boia
  • roșii

Mod de preparare

Pentru a prepara sarmalele împrăștiate de post trebuie să tocăm varza murată. Este indicat să tăiem cotoarele de varză, deoarece acestea nu se coc și îngreunează prepararea rețetei. Înainte de pune varza tocată la călit este important să punem ceapa la prăjit, până când aceasta devine sticloasă, după care adăugăm și ardeiul capia. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Putem să adăugăm varza tăiată peste ceapa și ardeiul călit, puțin cât puțin, amestecând astfel încât să se încorporeze toate ingredientele. După ce adăugăm toată varza punem și piper, boia și cele trei foi de dafin, după care lăsăm la fiert timp de 30 de minute. Acum este momentul să pregătim orezul.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Postul Crăciunului 2024: Ziua în care se deschid cerurile! Ce este interzis pentru femei să facă în fiecare Marți a postului

Punem la călit puțină ceapă, după care adăugăm orezul spălat și lăsat la înmuiat peste ceapa călită. Peste orez adăugăm o cantitate triplă de apă rece și lăsăm la fiert. După ce varza și orezul s-au călit le lăsăm la răcit pentru a putea începe asamblarea. Pentru asamblarea sarmalelor împrăștiate avem nevoie de o tavă, în care vom așeza un strat de varză călită. Peste stratul de varză călită așezăm un strat de orez, după care punem un ultim strat de varză.

Este timpul să așezăm peste ultimul strat de varză călită și felii de roșii fără coajă, astfel încât să ofere un aspect aparte, dar și un gust deosebit preparatului. Peste stratul de roșii adăugăm ulei, astfel încât să se coacă, după care punem tava acoperită de cuptor pentru 50 de minute, la 200 de grade Celsius. După cele 50 de minute vom scoate capacul și mai lăsăm tava timp de 10 minute pentru a căpăta culoare.