Sarmalele sunt un preparat care nu lipseşte de pe masa de Crăciun. Nu este sărbătoare fără această mâncare. Pentru a pregăti cele mai gustoase sarmale este foarte important cum le preparaţi.
Cum se prepară cele mai gustoase sarmale
Cele mai bune sarmale ies din amestecul de carne tocată de vită şi porc. Există zone în care pentru compoziţia de sarmale se foloseşte carne de oaie, pasăre sau peşte, acest ultim tip de carne fiind întâlnit mai ales in zona Deltei.
Sarmalele pot fi pregătite şi de post, carnea este înlocuită cu ciuperci, soia, legume tocate, cartofi ori bucaţele de pâine, de cele mai multe ori sub formă de combinaţie.
Ce alte ingrediente se mai adaugă în compoziţia de sarmale
Sarmalele nu conţin doar carne, ci şi varză, orez, verdeaţă şi sunt învelite în frunze de varză sau viţă de vie. Pentru a obţine sarmale foarte bune poţi pune cartof ras sau pâine înmuiată în apă şi stoarsă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Oul este important în compoziţia sarmalelor
În amestecul de carne, orez şi legume, pune şi un ou ca să lege compoziţia. Înainte de a-l adăuga il poţi bate puţin, astfel încăt albuşul să nu rămână întreg.
Citeste si: Cum prepari cel mai bun cozonac pentru sărbătorile de iarnă? Este cea mai simplă rețetă!
Orezul şi ceapa în compoziţia de sarmale sunt foarte importante
Atunci când pregăteşti amestecul pentru sarmale nu pune mult orez sau multă ceapă, pentru ca gustul final să nu fie predominant de ceapă. Cel mai indicat este să pui cu o ceşcuţă de orez, precum cea de cafea la un kilogram de carne. De asemenea, la aceeaşi cantitate de carne, nu ar trebui să pui mai mult de doua-trei cepe potrivite.
Cum trebuie să fie frunzele de viţă sau de varză
Frunzele de viţa de vie sau de varză ar trebui să nu fie bătrâne, astfel încât să nu rămână tari. Cel mai indicat ar fi ca frunzele de viţă să fie culese de aproape de capatul crengii de vie, iar cele de varză să nu aiba cotor foarte puternic.
Frunzele trebui fierte, fie în borş, fie în apa în care ai adăugat puţin oţet, fără a transforma însă soluţia de fierbere într-una acră.
Cum trebuie fierte sarmalele
Sarmalele pot fi puse la fiert fie în cuptor în vase de ceramică, fie la foc în vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar fi indicat ca această suprafaţă să fie acoperită. Poţi aşeza pe fundul vasului bucaţi dintr-o farfurie stricată, cotoare de varză sau coajă de vie.
Citeste si: Chef Foa propune o reteta speciala de sarmale pentru masa festiva de Craciun!
Câtă apă se pune la sarmale în timpul fierberii
Secretul pentru ca sarmalele să nu iasă moi este ca apa pe care o pui la fiert să nu fie prea multă, să nu le înece. Înainte de a pune vasul la fiert, pune apa astfel încât nivelul acesteia abia să se vadă atunci când te uiţi în cratiţă. După ce le pui la fiert, verifică nivelul apei şi dacă mai este nevoie, mai adaugă puţină apa caldă în timpul fiertului. Este mai bine să faci asta decât să le îneci din prima.
Modul de servire este important
Se pregăteşte mămăligă cu smântână, pentru a pune lângă sarmale în farfurie. În unele zone ale ţării, se pune iaurt în loc smântână. Se mai adaugă şi ardei iute în funcţie de gusturile fiecăruia.