Sarmalele care ţi se topesc în gură! Ingredientul pe care toate gospodinele trebuie sa il puna in oala de sarmale de Craciun

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 24 dec 2020, 19:15
Sarmale de Crăciun.

Cum să pregăteşti cele mai gustoase sarmale de sărbători, ca să fie pe placul tuturor invitaşilor.

Sarmalele sunt un preparat care nu lipseşte de pe masa de Crăciun. Nu este sărbătoare fără această mâncare. Pentru a pregăti cele mai gustoase sarmale este foarte important cum le preparaţi.

Cum se prepară cele mai gustoase sarmale

Cele mai bune sarmale ies din amestecul de carne tocată de vită şi porc. Există zone în care pentru compoziţia de sarmale se foloseşte carne de oaie, pasăre sau peşte, acest ultim tip de carne fiind întâlnit mai ales in zona Deltei. 

Sarmalele pot fi pregătite şi de post, carnea este înlocuită cu ciuperci, soia, legume tocate, cartofi ori bucaţele de pâine, de cele mai multe ori sub formă de combinaţie.

Ce alte ingrediente se mai adaugă în compoziţia de sarmale

Sarmalele nu conţin doar carne, ci şi varză, orez, verdeaţă şi sunt învelite în frunze de varză sau viţă de vie. Pentru a obţine sarmale foarte bune poţi pune cartof ras sau pâine înmuiată în apă şi stoarsă.

Dacă vrei ca sarmalele tale să aibă un gust mai apropiat de sarmalele turceşti, adaugă mărar, piper şi scorţişoară în compoziţie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Oul este important în compoziţia sarmalelor

În amestecul de carne, orez şi legume, pune şi un ou ca să lege compoziţia. Înainte de a-l adăuga il poţi bate puţin, astfel încăt albuşul să nu rămână întreg. 

Citeste si: Cum prepari cel mai bun cozonac pentru sărbătorile de iarnă? Este cea mai simplă rețetă!

Orezul şi ceapa în compoziţia de sarmale sunt foarte importante

Atunci când pregăteşti amestecul pentru sarmale nu pune mult orez sau multă ceapă, pentru ca gustul final să nu fie predominant de ceapă. Cel mai indicat este să pui cu o ceşcuţă de orez, precum cea de cafea la un kilogram de carne. De asemenea, la aceeaşi cantitate de carne, nu ar trebui să pui mai mult de doua-trei cepe potrivite.

Cum trebuie să fie frunzele de viţă sau de varză

Frunzele de viţa de vie sau de varză ar trebui să nu fie bătrâne, astfel încât să nu rămână tari. Cel mai indicat ar fi ca frunzele de viţă să fie culese de aproape de capatul crengii de vie, iar cele de varză să nu aiba cotor foarte puternic.

Frunzele trebui fierte, fie în borş, fie în apa în care ai adăugat puţin oţet, fără a transforma însă soluţia de fierbere într-una acră. 

Cum trebuie fierte sarmalele

Sarmalele pot fi puse la fiert fie în cuptor în vase de ceramică, fie la foc în vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar fi indicat ca această suprafaţă să fie acoperită. Poţi aşeza pe fundul vasului bucaţi dintr-o farfurie stricată, cotoare de varză sau coajă de vie.

Citeste si: Chef Foa propune o reteta speciala de sarmale pentru masa festiva de Craciun!

Câtă apă se pune la sarmale în timpul fierberii 

Secretul pentru ca sarmalele să nu iasă moi este ca apa pe care o pui la fiert să nu fie prea multă, să nu le înece. Înainte de a pune vasul la fiert, pune apa astfel încât nivelul acesteia abia să se vadă atunci când te uiţi în cratiţă. După ce le pui la fiert, verifică nivelul apei şi dacă mai este nevoie, mai adaugă puţină apa caldă în timpul fiertului. Este mai bine să faci asta decât să le îneci din prima.

Modul de servire este important

Se pregăteşte mămăligă cu smântână, pentru a pune lângă sarmale în farfurie. În unele zone ale ţării, se pune iaurt în loc smântână. Se mai adaugă şi ardei iute în funcţie de gusturile fiecăruia.

 

 

Taguri: