„Șarpele cu două capete” este singurul șarpe boa care trăiește în România și se numără printre cele aproximativ 10 specii de șerpi de pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, este o specie de șarpe foarte rară, cu care ne întâlnim în anumite zone ale țării. Iată ce trebuie să facem daca ne întâlnim cu el.
„Șarpele cu două capete”, singurul șarpe boa care trăiește în România, este extrem de rar
„Șarpele cu două capete” face parte din cele 10 specii de șerpi care trăiesc pe teritoriul României. Acesta este singurul șarpe boa care trăiește în România, iar redescoperirea acestei specii în România a fost una șocantă pentru specialiști. Boa de nisip nu a mai fost văzut în România din anul 1937, atunci când au fost descoperite doar exemplare moarte, însă reptilele au reapărut la mai bine de 80 de ani.
O persoană care locuia în zona din Lunca Dunării a semnalat prezența unui astfel de exemplar, iar după mai multe cercetări s-au descoperit mai multe exemplare de șarpe boa. Este vorba despre o femelă însoțită de șase pui. Există câteva particularități specifice ale acestui șarpe boa, cunoscut sub numele de „șarpele cu două capete”, mai exact coada animalului care seamănă foarte mult cu fașa acestuia, dar și dispunerea ventrală a gurii, potrivit adevarul.ro.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cum recunoști viperele și în ce zone ale României pot fi întâlnite
„Șarpele cu două capete” este scurt şi gros și de talie mică, exemplarele adulte ajungând la maxim 80 de centimetri, în timp ce puii pot avea doar câțiva centimetri. Acest șarpe nu este unul veninos, iar acesta poate fi întâlnit pe parcursul nopții, fiind o specie cu preponderență nocturnă. „Șarpele cu două capete” se hrănește adesea cu rozătoare.
Ce trebuie să facem daca ne întâlnim cu el
„Șarpele cu două capete” poate fi observat în zonele aride, ultimele exemplare fiind observate în Dobrogea. Această specie se găsește cu precădere în zonele uscate din sudul României, precum valea Dunării. În cazul în care vă întâlniți cu o astfel de specie de șarpe trebuie să rămâneți nemișcat, potrivit monitorulexpres.ro .
Nu este indicat să pășiți spre șarpe sau să vă așezați pe pământ, deoarece se pot simți amenințate și vă pot mușca.
Este indicat ca atunci când observați un șarpe să rămâneți nemișcat, astfel încât reptila să se îndepărteze singură. „Șarpele cu două capete” nu este veninos.