Şase elevi din Ilfov au ajuns la spital, după ce o învățătoare a aprins o lampă cu ultraviolete în sala de clasă. Cum și-a motivat gestul

Author: Amalia Georgescu

6 elevi au ajuns la spital după ce în sala de clasă a fost aprinsă o lampă cu ultraviolete 

Sursa: unsplash

O învățătoare din Ilfov este cercetată de autorități după ce a aprins o lampă cu ultraviolete în sala de clasă. Din această cauză, șase elevi de clasa a II-a au ajuns de urgență la spital.

Șase elevi de clasa a II-a din localitatea Dobroești au ajuns de urgență la spital după ce învățătoarea lor a aprins o lampă cu ultraviolete în sala de clasă. Ce măsuri au fost luate de autorități și cum și-a motivat cadrul didactic gestul?

De ce a aprins învățătoarea lampa cu ultraviolete în sala de clasă? 

Într-un comunicat al IPJ Ilfov este precizat faptul că polițiștii din Pantelimon s-au sesizat din oficiu după ce o învățătoare a aprins o lampă cu ultraviolete în timpul orelor de curs.

Femeia preda la clasa a II-a, iar incidentul a avut loc pe 24 noiembrie, între orele 8:30 și 12:00. După ce lampa a fost folosită în sala de curs, șase elevi au ajuns de urgență la spital și au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Din primele informații se pare că elevii s-au ales cu ochi roșii, vedere tulbure, piele înroșită, decojită, cu arsuri și dureri în urma expunerii. 

Întrebată de ce a permis funcționarea unei astfel de lămpi în timpul orelor de curs, învățătoarea a precizat că nu știa că lampa este cu ultraviolete și că a pornit-o după ce copiii i-au atras atenția că nu este suficientă lumină în clasă și că nu văd ce scrie la tablă.

„Copiii mi-au spus că nu văd să scrie, că erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie.

Eu am băgat-o atunci în priză, pentru că am vrut să le fac un bine copilașilor, da? Nu m-am gândit niciodată că le fac vreun rău”, a spus învățătoarea, potrivit  edupedu.ro. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În prezent, autoritățile fac cercetări pentru a vedea cum s-a produs cu exactitate incidentul. Pe numele învățătoarei din Ilfov a fost deschis un dosar de urmărire penală pentru vătămare corporală din culpă.

Instrucțiunile de folosire interzic folosirea lămpilor cu ultraviolete în momentul în care copiii sau alte persoane se află în sala de clasă.

Citește și: O elevă de doar 14 ani a fost înjunghiată mortal în fața prietenei ei de 13 ani. Copilele se îndreptau spre școală când a avut loc tragedia

De ce se afla o lampă cu ultraviolete în unitatea de învățământ? 

Lămpile cu ultraviolete au rămas în unitățile de învățământ din România încă din perioada pandemiei de coronavirus, atunci când erau folosite pentru a reduce la minimum riscul de infectare cu COVID-19. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, este de părere că aceste lămpi ar trebui să fie îndepărtate din sălile de clasă, tocmai pentru a preveni astfel de incidente. 

„Aceste lămpi sunt în sălile de clasă din perioada pandemiei.

Au rămas nefolosite și consider că n-ar fi fost rău să fie îndepărtate din sălile de clasă pentru a evita astfel de accidente. Lămpile sunt utile în această perioadă în care avem virusul gripal destul de prezent în unitățile de învățământ, dar sunt utile când sunt utilizate corect și când personalul e foarte bine instruit, altfel pot deveni un factor de risc. Nu pot recomanda păstrarea sau scoaterea lor. Este o decizie la nivelul unității de învățământ”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, conform sursei citate anterior.

Citește și: Un copil a plecat mult prea devreme din cauza ignoranței medicilor. Yusuf avea doar cinci ani și a fost trimis acasă de doctori cu o infecție gravă, deși părinții au implorat după ajutor

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?