Șase pacienți infectați cu COVID-19 au murit, pentru că nu au mai avut loc la ATI

Author: Diana Tilă
Șase pacienți cu Covid au murit, la Timișoara din cauza lipsei locurilor la ATI! Spitalul a rămas fără niciun pat liber la Terapie Intensivă, din cele 14 disponibile inițial.

Șase pacienți infectați cu COVID-19 au murit la Timișoara de duminică până luni, pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă, unde toate paturile sunt ocupate.

Șase pacienţi din Timiş au murit, pentru că nu s-a mai găsit niciun pat liber la ATI, din cele 14 disponibile inițial. Sunt primele semne evidente că sistemul medical începe să cedeze. De altfel, doctorul Virgil Musta din Timişoara ne transmite răspicat că, deocamdată, soluţia ca să ieşim din această criză, este să nu ne îmbolnăvim

Nu mai sunt locuri la ATI

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, cu o secţie de terapie intensivă plină, în care pot fi trataţi doar 14 oameni, este primul din ţară care îşi recunoaşte neputinţa în lupta cu coronavirusul. Mai mulți pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 s-au stins pentru că nu s-a găsit în timp util un pat la ATI. Şase astfel de cazuri au fost doar în ultimele 24 de ore.

Erau oameni între 67 şi 82 de ani.

Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta.

Musta a mai adăugat că vin, la spital, oameni cu comorbidităţi a căror salvare este tot mai dificilă.

”Sunt oameni care sunt cu comorbidităţi importante, sunt oameni în vârstă, dar din păcate, datorită faptului că au făcut boala, este foarte greu, la ora actuală să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecţie care aduc totodată şi cazuri foarte grave şi cazuri de terapie intensivă, aveau o şansă. Acest lucru se întâmpla în primăvară când reuşeam să salvăm foarte mulţi oameni fiindcă încă mai aveam locuri în spitale. Astăzi, spitalul nostru nu mai are niciun loc, în spitalele suport, CFR şi Centrul de Recuperare Cardiovasculară nu este niciun loc. Suntem într-o situaţie dificilă. Mâine este vorba să se deschidă ASCAR-ul, mai primim câteva locuri şi acolo, dar e foarte probabil să se umple repede, după care, nu ştiu”, a mai precizat medicul.

Virgil Musta a subliniat că sunt cazuri în care boala evoluează rapid şi nu mai e timp pentru pacienţi să fie transferaţi în alte oraşe din ţară.

”Există un program pentru cei care sunt pe terapie intensivă, acestea sunt cazuri care vin cu forme foarte severe şi care sunt trataţi pe Secţie, dar există riscul ca la un moment dat să intervină ceva în evoluţia bolii şi să decompenseze rapid. Nu există timp acolo de stat şi aşteptat ca să vedem unde pute să îl trimitem într-o altă secţie din ţară. Toţi au fost cu comorbidităţi, în vârstă peste 70 de ani, peste 60 de ani, chiar şi cu peste 80 de ani, cu comorbidităţi importante, boală cardiovasculară, neoplazie, diabet şi parte dintre ei au fost cu obezitate”, a mai declarat Musta.

Medicii au externat pacienți cu forme medii, ca să-i poată interna pe cei care au fost mai afectați de virus

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei