În mediul online, au circulat mai multe postări potrivit cărora vaccinul Pfizer-BioNTech, ar fi cauzat moartea a 6 pacienți, în timpul testelor clinice. Aceste afirmații sunt, parțial, false. Este adevărat că 6 pacienți au decedat în timpul testării vaccinului Pfizer, însă, doar doi dintre ei au primit vaccinul. Ceilalți patru au primit o soluție placebo din sare și apă.
Astfel, nu ar exist nicio relație directă între vaccin și cele două decese, care nu sunt anormale, luând în considerare rata de mortalitate pentru restul populației.
Situația deceselor
Șase pacienți au decedat în timpul testării vaccinului Pfizer, care a inclus un eșantion de 44.000 de persoane.
Unul dintre pacienți a avut făcut stop cardiac la 62 de zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin și a murit după alte trei zile. Cealaltă victimă a decedat din cauza unei arterioscleroze la trei zile după administrarea primei doze de vaccin.
Agenția guvernamentală americană responsabilă pentru alimente și medicamente (FDA) a declarat că decesele nu au fost considerate ca având legătură directă cu vaccinul.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
”În urma investigațiilor niciunul dintre aceste decese nu a fost clasificat ca fiind legat de efectuarea studiului. Aceste decese se încadrează în aceeași rată de mortalitate ca restul populației.”, au declarat reprezentanții FDA, într-o conferință de presă.
Alte reacții adverse
Pe rețelele de socializare s-au vehiculat și alte zvonuri, legate de reacțiile adverse ale vaccinului sau starea de sănătate a primei persoane vaccinate în Marea Britanie. Pacienta care a primit în premieră vaccinul în Mare Britanie nu se află, însă, în stare critică. Nici cele patru cazuri de Bell Palsy (paralizie facială parțială) întâlnite la pacienții vaccinați, nu sunt considerate a fi în corelație directă cu vaccinul.
Citeste si: Primul vaccin anti-COVID, descoperit cu două luni înainte de declararea pandemiei
Reacții alergice
Organizația britanică a declarat că orice persoană cu un istoric de reacții de asfixiere ca răspuns la medicamente sau alimente, sau alergii semnificative, nu ar trebuit să se vaccineze.
Sfatul vine după ce au existat două cazuri de asfixiere și unul de posibilă reacție alergică, de la lansarea vaccinului anti-Covid-19, pe 8 decembrie.Citeste si: Coronavirus în România, 16 decembrie 2020. 5.991 cazuri noi și 164 de decese cauzate de COVID-19