Satul uitat din Apuseni. Minele de aur și carierele de cupru și andezit au rămas doar o amintire pentru cei 20 de locuitori: „Mai sunt doar 10-11 case locuite”

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 apr 2025, 15:54
satul uitat din romania Foto(5)

Satul Valea Arsului

Sursa: adevarul.ro

Satul Valea Arsului, din comuna Crișcior, era cândva o adevărată mină de aur pentru locuitori, însă pe parcursul anilor s-a transformat într-o ruină.

Satul Valea Arsului, din comuna Crișcior, județul Hunedoara, este ascuns în versanții Munților Apuseni. În trecut, oamenii de pretutindeni veneau în acest loc pentru a lucra în minele de aur și carierele de cupru și andezit, însă după închiderea treptată a acestora, satul a ajuns pustiu. Acum, doar 20 de locuitori duc mai departe istoria satului Valea Arsului.

Satul uitat din Apuseni

La sfârșitul secolului XIX, satul Valea Arsului se bucura de un succes nemărginit, fiind popular pentru minele pline de aur și carierele de cupru și andezit.

În acea perioadă a început exploatarea acestor materiale, creându-se astfel locuri de muncă atât pentru locuitorii satului, dar și pentru satele vecine.

O parte din minele de aur și carierele de cupru și andezit au fost achiziționate de compania germană „Ruda 12 Apostoli”, astfel încât să le facă mai profitabile. La scurt timp a avut loc naționalizarea din perioada comunistă, iar toate exploatările miniere au fost integrate în întreprinderea Barza.

Citește și: Județul din România unde locuiesc cei mai săraci pensionari: „Sunt alimente din astea la expirare. Așa mai mănânc și eu cărniță”

Dacă înainte exploatarea minereurilor de aur și cupru susținea economia locală, în anii ’80 lucrurile au început să se schimbe, iar depopularea a afectat puternic localnicii. Pentru a susține muncitorii din Crișcior, autoritățile au construit blocuri pentru familiile acestora, însă dintre cele 80 de familii existente în anii ’60, mai rămăseseră doar 10.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Adriana Bahmuțeanu, protest în fața Tribunalului. Vedeta încă nu reușește să își vadă copiii: “Sunt total spălați pe creier, sunt alienați, din păcate.”

Anul 2000 a adus un final tragic pentru minele de aur și carierele de cupru și andezit, fiind închise definitiv rând pe rând.

După toți acești ani au rămas în urmă doar ruinele vieții prospere, vegetația preluând conducerea asupra clădirilor lăsate în paragină.

Minele de aur și carierele de cupru și andezit au rămas doar o amintire pentru cei 20 de locuitor

Satul Valea Arsului a rămas acum în paragină, fiind ținut în viață de cele aproximativ 20 de persoane care încă locuiesc aici. Teodor Huza este un fost miner, iar acesta povestește cu multă emoție despre perioada de aur a acestui sat.

Se ocupa lumea cu mineritul, cu creșterea animalelor. Oamenii erau de treabă, se ajutau între ei, mergeau la clăci, la baluri, la căminul cultural. Jucam fotbal pe terenul vechii mine de la Cireșata, era chiar și un club de șah, de remi, de table. Acum, mai sunt doar 10-11 case locuite permanent și o singură familie cu copii”, spune acesta, potrivit click.ro.

Cu toate acestea, puținii locuitori încă speră la un viitor mai prosper pentru satul în care trăiesc, fiind în continuare un punct de interes pentru investitori. În prezent există în dezvoltare un proiect minier Rovina–Colnic–Cireșata, proiect care se ocupă cu exploatări de aur și cupru în tot continentul european.

„Ne-au spus și în trecut că mineritul se va relua, dar deocamdată nimic nu s-a schimbat. Tinerii nu mai vin înapoi, nu mai sunt locuri de muncă, iar satul se stinge”, a explicat Teodor Huza.