Scad pensiile în România? Câți bani riscă să încaseze tinerii de azi peste 40 de ani. Avertismentul specialiștilor

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 06 feb 2025, 14:11

România se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește viitorul sistemului public de pensii. Pe măsură ce populația îmbătrânește, iar numărul salariaților care contribuie la bugetul asigurărilor sociale scade, sustenabilitatea acestui sistem devine incertă.

Potrivit Capital, specialiștii avertizează că, fără reforme esențiale, pensiile viitoare ar putea fi mult mai mici decât în prezent, iar viitorii pensionari vor trebui să se bazeze în mare măsură pe economii personale și pensii private.

Specialiștii estimează că numărul pensionarilor va crește drastic

Potrivit unei analize realizate de CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, în acest moment, raportul dintre angajați și pensionari este de aproximativ 10 la 8, ceea ce permite menținerea sistemului public de pensii.

Totuși, această balanță este pe cale să se schimbe drastic, odată cu retragerea treptată din activitate a generației „Decrețeilor”, cei născuți între 1967 și 1969. Acest val de pensionări va pune o presiune suplimentară asupra bugetului destinat pensiilor, crescând semnificativ cheltuielile statului, estimează specialiștii.

Conform estimărilor, până în 2070, cheltuielile publice pentru pensii ar putea crește cu aproximativ 5,6% din PIB. Cu toate acestea, această creștere ar putea fi compensată într-o anumită măsură prin reducerea raportului de acoperire (-3,7 puncte procentuale), scăderea ratelor beneficiilor (-2,1 puncte procentuale) și prin influența pieței muncii (-0,3 puncte procentuale).

Citește și: Anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă cu tăierea pensiilor. Premierul a făcut anunțul

„Creșterea cheltuielilor publice pentru pensii din cauza îmbătrânirii populației este de așteptat să fie atenuată prin reducerea ratelor beneficiilor, pensionarea mai târzie și alte efecte structurale ale pieței muncii. Analizând cheltuielile cu pensiile în detaliu, dinamica poate fi descompusă în patru componente principale: raportul de dependență, raportul de acoperire, rata beneficiului și efectele pieței muncii”,

arată analiza CFA România. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: FOTO Mama Geta s-a întors acasă din Turcia! Cum se simte după intervenție și cu ce i-a surprins pe Iancu și Denisa Sterp? "Nu doresc nici dușmanilor!"

Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile, pe viitor

Un factor esențial care ar putea contribui la stabilizarea sistemului public de pensii este creșterea vârstei de pensionare. În prezent, aceasta se află în proces de ajustare treptată, iar măsurile ce vizează limitarea pensionării anticipate ar putea ajuta la menținerea unui echilibru financiar. Totuși, chiar și cu aceste modificări, estimările arată că rata de înlocuire a salariului prin pensie va scădea semnificativ.

Dacă în prezent pensia reprezintă aproximativ 43% din ultimul salariu încasat, în 2070 această rată ar putea ajunge la doar 24%.

Această scădere drastică ar însemna că viitorii pensionari vor trebui să identifice alte surse de venit pentru a menține un nivel de trai decent.

Citește și: Guvernul ia măsuri pentru pensionarii cu venituri reduse. Un ajutor unic de 2.000 de lei pe cale să devină realitate!

„O rată mai mică de înlocuire sugerează că viitoarele generații de pensionari vor trebui să se bazeze mai mult pe economii personale, pensii private sau alte surse de venit pentru a menține un nivel de trai rezonabil după retragerea din activitate”,

explică analiștii CFA România.

În contextul acestei scăderi prognozate a pensiilor publice, specialiștii subliniază importanța economisirii pe termen lung și a pensiilor private. Sistemul de pensii Pilon II și Pilon III devine o opțiune tot mai relevantă pentru cei care doresc să-și asigure un venit stabil la vârsta pensionării.