Noua lege nu presupune doar recalcularea pensiilor, ci și reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de lucrători, în funcție de condițiile în care și-au desfășurat activitatea.
Ce angajați pot să iasă la pensie mai devreme
Noua lege a pensiilor indică ce tipuri de angajați au privilegiul de a se pensiona mai devreme. Aceasta face referire la cei care lucrează în condiții deosebite sau speciale.
În aceste două categorii se încadrează locurile de muncă unde lucrătorii se expun unor factori de risc ce le pot afecta semnificativ starea de sănătate, pe termen lung.
Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial, oferă informații clare despre condițiile deosebite și speciale de la locurile de muncă. De asemenea, în documentul legii se face și distincția dintre cele două categorii.
Citește și: Pensii mai mari cu 80% după recalculare. Anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii
Astfel, locurile de muncă ce presupun condiții deosebite sunt acelea „unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce prevede noua lege a pensiilor
Spre deosebire de condițiile deosebite, în care lucrătorii sunt expuși la situații periculoase pe toată durata activității profesionale, condițiile speciale se referă la un grad mai mic de expunere la factorii de risc.
Locurile de muncă în condiții speciale sunt cele unde „gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității
Astfel, conform prevederilor noii legi a pensiilor, asigurații care se expun unor astfel de condiții la locurile de muncă au posibilitatea de a se pensiona mai devreme, față de cei care își desfășoară activitatea profesională în condiții normale.
Citește și: Se pot încasa mai multe pensii în același timp! Cine sunt românii care au parte de acest beneficiu
Mai exact, respectivilor angajați le sunt oferite perioade suplimentare de stagiu de cotizare. Astfel, cei care au lucrat în condiții speciale beneficiază de câte 6 luni suplimentare fiecare an de muncă, iar persoanele care au fost expuse unor condiții deosebite primesc patru luni în plus pentru fiecare an lucrat.
Câteva domenii care impun astfel de condiții de lucru sunt: aviația civilă, construcțiile de nave, anatomia patologică, industria de armament, producția de energie electrică, prepararea de minereuri și multe altele.