Mai mulți atleți de triatlon au fost spitalizați după ce au participat la competițiile de înot din râul Sena, în Paris, un eveniment care a confirmat cele mai mari temeri ale organizatorilor Jocurilor Olimpice.
Atleți internați după ce au înotat în râul Sena
În ciuda eforturilor de a curăța râul, poluarea și nivelurile ridicate de bacterii precum E. coli au dus la îmbolnăvirea gravă a mai multor sportivi.
Printre cei afectați se numără și Claire Michel, o triatlonistă belgiană în vârstă de 35 de ani, care a fost spitalizată cu o infecție de E. coli. Din cauza stării sale, echipa Belgiei a fost nevoită să se retragă din competiția de ștafetă mixtă, deoarece nu o puteau înlocui pe Michel în echipa de patru persoane.
Comitetul Olimpic și Interfederal Belgian a emis un comunicat prin care își exprimă speranța ca lecțiile învățate din această situație să fie aplicate în viitoarele competiții de triatlon.
„BOIC și Triatlonul Belgian speră că lecțiile vor fi învățate pentru viitoarele competiții de triatlon. Ne gândim la zile de antrenament care pot fi garantate, zile de competiție și formate clare în avans și circumstanțe care nu duc la incertitudine în rândul sportivilor, echipelor și fanilor.”, a declarat forumul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Investiție de 1,5 miliarde de dolari pentru curățarea râului
Pe lângă Michel, triatlonistul elvețian Adrien Briffod s-a îmbolnăvit grav după ce a participat la evenimentul individual masculin.
De asemenea, triatlonista belgiană Jolien Vermeylen, colega de echipă a lui Michel, a exprimat îngrijorări după ce a înotat în râul Sena.„Am băut multă apă, așa că vom ști mâine dacă sunt bolnavă sau nu. Nu are gust de Coca-Cola sau Sprite, bineînțeles”, a declarat Vermeylen pentru VTM după cursa feminină.
Problemele de poluare din râul Sena au dus la amânarea cu o zi a evenimentului individual masculin, în final, Alex Yee din Marea Britanie câștigând medalia de aur.
Poluarea din râul Sena a fost exacerbată de ploile abundente din Paris, care au crescut nivelurile de E. coli și alte bacterii. Înotul în râu a fost interzis încă din 1923 din cauza calității scăzute a apei și a riscurilor pentru sănătate.
Cu toate acestea, înaintea Jocurilor Olimpice, guvernul francez a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru a îmbunătăți calitatea apei. Cu toate eforturile considerabile depuse, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor.