Scandal înainte de începutul noului an școlar! Directorii cer salarii mai mari în schimbul demisiilor

Author: Diana Ghita

Directorii cer măriri salariale

Sursa: Pexels.com

Potrivit reclamațiilor înaintate către Guvern de mai multe sindicate din domeniul educației, situația actuală din învățământ este din ce în ce mai rea.

În vederea situației curente din învățământul românesc, sindicatele cer creșterea salariilor pentru directorii de școli și grădinițe.

Citește și: Lista rechizitelor necesare în clasa I. Prima zi de școală este pe 11 septembrie 2023

În ce constă scandalul din pragul noului an școlar

Contextul critic din domeniul învățământului este confirmat de directorii unităților de învățământ, împreună cu AVE România (Asociația pentru Valori în Educație) și cele două mari federații sindicale din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din

Educație ”Spiru Haret” (FSE ”Spiru Haret”).

În acest sens, 2.500 de directori și directori adjuncți din România au înaintat o scrisoare deschisă prin care solicită executivului să adopte urgent măsuri de modificare a grilei de salarizare, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, ,,Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere.

Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor''
.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Prima zi de școală este programată mai devreme în calendarul școlar 2023-2024. Ce surpriză îi așteaptă pe elevi în prima vacanță?

Ce au propus directorii unităților de învățământ

Cele trei măsuri propuse de către directorii de școli, susținute de sindicatele FSLI și FSE ”Spiru Haret” sunt următoarele:

  • Rectificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), astfel încât salariul de bază al directorului și directorului adjunct să fie inițiat de la gradația 0 de vechime în muncă, pentru a facilita aplicarea corectă a gradațiilor specifice corespunzătoare fiecărei tranșe de vechime;
  • Introducerea opțiunii pentru directori de a alege între salariul specific funcției de director și salariul aferent postului de predare. În ambele variante, se prevede o creștere de 10% a salariului de bază, asemenea majorării de care beneficiază în prezent diriginții, învățătorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământul primar;
  • Acordarea unei prime lunare de 1.200 de lei net pentru directori și directorii adjuncți, începând din septembrie 2023 și până la implementarea noii legi a salarizării.

Statutul directorilor de școală în România este amenințat, deși au un rol strategic esențial în sistemul educațional. Ei merită respect și salarizare adecvată. Înaintea noii legislații, directorii experimentați joacă un rol esențial.

,,Poziția și statutul directorilor de școală în educația din România sunt în pericol. În corelare cu rolul strategic pe care directorul îl are în sistemul românesc de educație, ei merită respect instituțional și o salarizare corespunzătoare rolului.

Ne aflăm într-un moment cheie în care aplicarea noului cadru legislativ bate la ușă, iar directorii cu experiență vor avea un rol indispensabil.”, susține directorul executiv ale AVE, Andreea Nistor.

Citește și: Anunț important despre salarii și pensii! Ce se va întâmpla cu acestea în luna septembrie