Medicii legiști de la INML sunt nemulțumiți de această ordonanță, principala lor îngrijorare fiind volumul mare de analize pe care ar trebui să le proceseze laboratoarele de medicină legală din întreaga țară.
Scandal între MAI şi INML, după Ordonanța 84
În cadrul dezbaterilor recente, reprezentanții INML au subliniat că durata de rezolvare a acestor probe variază între 2 și 7 zile. Această durată diferă în funcție de locație; în unele zone rezultatele sunt disponibile mai rapid, însă Bucureștiul întâmpină dificultăți din cauza fluxului mare de probe provenite și din alte regiuni.
Un punct de discordie major este intenția Poliției Române de a-și crea un laborator separat pentru testarea toxicologică a acestor probe. Colegiul Medicilor Legiști a exprimat îngrijorarea că această dublare a analizelor poate genera conflicte de interese, având în vedere că Poliția ar fi responsabilă atât de efectuarea testelor rapide, cât și de confirmarea lor prin analize de laborator.
Pentru a rezolva aceste tensiuni, sunt programate întâlniri între reprezentanții Ministerului Sănătății, MAI și INML pentru a găsi o soluție care să permită prelucrarea rapidă a testelor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
MAI dorește ca aceste teste să fie gata în maximum 72 de ore. Discuțiile se extind și la nivelul Guvernului, unde premierul Marcel Ciolacu și miniștrii implicați, inclusiv ministrul Cătălin Predoiu și ministrul de Finanțe, analizează finanțarea necesară pentru dotarea laboratorului Poliției Române.
Se estimează că laboratorul ar putea fi operațional în 2-3 luni.„În cadrul dezbaterilor dintre INML şi Ministerul Sănătăşii ne-au comunicat că vor ajunge la un termen foartre scurt, maxim 7 zile în toată ţara. Ne dorim să fie termenul mult mai scurt, vrem să obţinem un mecanism cu un rezultat rapid care să ne stabilească dacă persoana reprezintă sau nu un pericol. Din punctul nostru de vedere dacă s-ar putea pe loc ar fi foarte bine pentru toţi. Astăzi se realizează în 2-7 zile, să vedem cât de mult pot micşora acest termen", a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, potrivit Observator.
Cum vor fi afectați șoferii
În urma acestor dezbateri, premierul Ciolacu a menționat posibilitatea modificării ordonanței în cadrul unei ședințe de guvern, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru a ajusta termenele de finalizare a analizelor toxicologice.
Conform legislației actuale, un șofer care este oprit în trafic și testat pozitiv cu testul rapid antidrog va avea permisul reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice confirmatoare. Această procedură este menită să descurajeze conducerea sub influența drogurilor și să sporească siguranța rutieră.
Momentan, procesul de reținere a permisului durează de la câteva luni până la 1 an.