SCANDALOS! Ce pensie primea CALAUL romanilor Alexandru Visinescu

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 06 nov 2018, 09:56

Tortionarul Alexandru Visinescu a decedat luni, 5 noiembrie, in Penitenciarul Spitalului Rahova, la varsta de 93 de ani.

Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in luna iulie 2015.

Inainte de a fi condamnat, Visinescu avea o pensie de peste 3.300 de lei. In luna octombrie a anului 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a pus sechestru pe o garsoniera pe care o avea in centrul Capitalei si proprie pe pensie, urmand ca, in anul 2015, Curtea de Apel Bucuresti sa-l oblige sa plateasca despagubiri de 300.000

de euro catre 3 parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

„Faptele lui Alexandru Visinescu pot fi incadrate in infractiunea de omor deosebit de grav, savarsit prin cruzimi si asupra mai multor persoane, prevazuta de art. 176 alin. 1 lit. a si b din Codul Penal Roman”, se arata intr-o sesizarea penala inaintata de IICCMER catre Parchetul General.