Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina contiună. O nouă scrisoare semnată de către miniștrii țărilor din Europa de Est a fost trimisă către Comisia Europeană

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 feb 2024, 02:10

O nouă scrisoare semnată de către miniștrii țărilor din Europa de Est a fost trimisă către Comisia Europeană

Sursa: pixabay.com

Miniștrii Agriculturii din cele cinci state membre UE afectate în criza cerealelor din Ucraina au trimis o nouă scrisoare către Comisia Europeană.

Miniștrii țărilor din Europa de Est afectate de criza cerealelor din Ucraina, printre care se află și România, au trimis o nouă scrisoare către Comisia Europeană

Țările afectate de criza cerealelor din Ucraina au trimis o nou scrisoare către Comisia UE

Miniștrii Agriculturii din cele cinci state membre UE afectate în criza cerealelor ieftine din Ucraina- România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia- cer Comisiei Europene, într-o nouă scrisoare, să modifice şi să extindă reglementările care restricționează importul de produse agricole ucrainene.

Citește și: Fermierii sunt revoltați de scăderea prețului la lapte. Aceştia argumentează că ieftinirea cu 20% de la raft, va fi suportată exclusiv de ei

Astfel, în scrisoarea trimisă către Comisia Europeană a fost reclamat faptul că interzicerea importurilor, decizie adoptată în 2 mai, nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de această dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autoritățile vamale.

Potrivit acestora, sunt șanse să apară unele abuzuri, în condițiile în care autoritățile vamale nu au instrumentele necesare pentru verificarea şi examinarea unor astfel de documente.

De asemenea, miniștrii mai cer ca restricțiile privind importurile să fie extinse până la sfârșitul anului.

În România restricțiile importurilor de cereale au fost limitate până pe 5 iunie

Comisia Europeană a decis pentru o perioadă limitată, ca țările vecine Ucrainei- Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce acestea s-au plâns că cerealele

ucrainene le inundă piețele și îi afectează pe producătorii locali.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Mai exact, s-a decis  în 2 mai să se limiteze temporar importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, enumerate mai sus.

În anul 2022, UE a suspendat, timp de un an de zile, taxele vamale la produsele ucrainene şi s-a organizat pentru a permite Kievului să-şi exporte grânele, deoarece invazia Rusiei a paralizat rutele obișnuite prin Marea Neagră.

Citește și: Fermierii români afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi ajutoare din partea statului. Nicolae Ciucă: „Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români”

Care au fost consecințele?

Statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă de sosiri din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor din cauza lipsei unei logistici adecvate şi la scăderea preţurilor, destabilizând astfel fermierii locali.

Astfel, Polonia, urmată rapid de alte țări europene, a interzis unilateral, la jumătatea lunii aprilie, accesul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, afirmând că dorește să îşi protejeze proprii fermieri.

​Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen, aflată la Kiev, să elimine restricțiile asupra importurilor de cereale din Ucraina, spunând că aceste măsuri sunt „inacceptabile” și „crude”.

Acesta a mai precizat că: „Orice restricție asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întărește capacitățile agresorului rus”. El a mai declarat că: „În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească”

Sursă: hotnews.ro