În 2014, adăpostindu-se de soarele sfârșitului de iulie sub o umbrelă largă de culoare purpurie, regele Mohammed al VI-lea al Marocului a acordat o serie de decorații regale "wissam" pentru servicii aduse regatului. Pentru cei care urmăresc un scandal de corupție care se transformă în bulgăre de zăpadă la Bruxelles, două nume ies în evidență de pe lista de beneficiari: Pier Antonio Panzeri, un fost membru italian al Parlamentului European care a condus delegația magrebină a Adunării și Abderrahim Atmoun, co-președintele comisiei parlamentare mixte UE-Maroc.
Atmoun, în prezent ambasador al Marocului la Varșovia, a postat cu mândrie pe pagina sa publică de Facebook fotografii nu doar de la ceremonia de premiere cu regele, ci și o serie de alte imagini care cataloghează lunga sa asociere cu Panzeri- un om pe care îl salută public ca fiind "prietenul" său- încă din 2011. În fotografiile ulterioare, uneori li se alătură un tânăr consilier parlamentar roșcat, Francesco Giorgi.
Coruptie in Europa!
Treceți rapid în 2022 și cei trei bărbați sunt prinși în mijlocul celei mai mari crize de corupție care a zguduit Uniunea Europeană în aproape un sfert de secol, în timp ce Belgia lansează o anchetă pentru a stabili dacă Qatar și Maroc au cumpărat influență în Parlamentul European.
Panzeri și Giorgi- împreună cu partenera sa, fosta vicepreședintă a Parlamentului European Eva Kaili- se află în închisoare, confruntându-se cu acuzații preliminare de corupție. Mandatul de extrădare emis de Belgia pentru soția și fiica lui Panzeri în legătură cu cumpărarea de influență îl numește în mod specific pe Atmoun pentru oferirea de "cadouri".Anterior în întâlnirile dintre Rabat și Panzeri, o scrisoare internă a guvernului marocan din 2011 l-a identificat ca fiind un potențial "aliat de greutate" sau "adversar formidabil".
Avocații suspecților au refuzat să comenteze, iar ambasadele Marocului din Varșovia și Bruxelles nu răspund la apeluri. Soția și fiica lui Panzeri neagă orice abatere.Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, a dat joi o indicație abia voalată în parlamentul țării că Marocul este implicat în anchetă. Deși s-a referit doar la "o țară care în ultimii ani a fost deja menționată în țara noastră atunci când este vorba de interferențe", s-a înțeles în mod universal că se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate din Rabat are un istoric îndelungat de monitorizare a marii sale comunități
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pescuitul?
Mai precis, Van Quickenborne a precizat că ancheta belgiană a cuprins o serie de subiecte, inclusiv "drepturile de pescuit".
Pescuitul este un subiect extrem de sensibil în sine pentru Franța, Spania și Italia, dar pentru Maroc este, de asemenea, o problemă strategică critică din cauza teritoriului disputat al Saharei Occidentale, revendicat atât de Rabat, cât și de o mișcare de independență reprezentată de Frontul Polisario. Marocul a făcut mult timp presiuni pentru ca peștele capturat în largul Saharei Occidentale să fie inclus în acordurile comerciale ale Marocului cu UE, pentru a susține revendicarea teritorială a Rabatului.
Autoritățile belgiene nu au dat nicio indicație cu privire la celelalte subiecte investigate, dar oficialii UE trebuie să se confrunte adesea și cu chestiuni precum accesul fosfaților marocani pentru îngrășăminte, migrația, vizele și drepturile omului. În timp ce o mare parte din atenția timpurie asupra scandalului de corupție parlamentară s-a concentrat asupra bogatului Qatar, Mohamed Sidati, reprezentant al Frontului Polisario în Franța, a declarat că atenția ar trebui să se îndrepte asupra Rabatului. "Oamenii vorbesc despre alte țări din Golf, oamenii vorbesc despre Qatar, dar acesta este doar vârful icebergului. Panzeri a început cu Marocul și nu cu țările din Golf", a spus el. Sara Eyckmans, de la Western Sahara Resource Watch, a declarat că s-a întâlnit cu Panzeri în câteva ocazii pentru a prezenta un caz privind drepturile omului și pescuitul din perspectiva Saharei Occidentale, dar că l-a găsit nereceptiv. "Și, știi, te loveai de un fel de zid- ca și cum ar fi fost foarte clar că nu va face nimic cu asta", a spus ea.
Citește și: Micul Maroc se ridică deasupra așteptărilor în energiile regenerabile
Citește și: Conflict peste tot! Protestatarii in Peru cer demisia președintelui!
Citește și: Respingerea României, Bulgariei și Croației la Schengen va slăbi UE!