Scandalul săpăturilor din canalul Bîstroe. Delta Dunării ar putea deveni doar o amintire. Comisia Europeană cere explicații României și Ucrainei

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 23 nov 2023, 01:35

Comisia Europeană cere explicații României și Ucrainei

Sursa: Facebook Klaus Iohannis/Facebook Volodimir Zelenski - colaj Kanal D

Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut că a făcut săpături pentru adâncirea canalului Bîstroe, dar au trimis documente Comisiei Europene prin care spun că este vorba doar de lucrări de mentenanță.

Un deputat ucrainean a publicat azi un mesaj conform căruia pe canalul Bîstroe s-au desfăşurat ample operaţiuni de dragare. Ar fi vorba de lucrări de adâncire a șenalului navigabil și nu de mentenanță. S-a ajuns de la 3,9 metri la peste 6,5 metri azi. Mesajul a fost asumat de Rada Supremă a Ucrainei.

Scandalul săpăturilor din canalul Bîstroe

Statul vecin nu mai are nevoie de canalul Sulina pentru importul sau exportul vaselor de maxim 12.500

de tone, ci de canalul Bîstroe și brațul Chilia, fiind o „cale navigabilă interioară”

„Diferența de tonaj este orice între 5.000 de tone şi 12.000, 14.000 de tone care pot tranzita în aceste condiţii. Deci este o diferenţă enormă”, a declarat Viorel Panait, Asociația Operatorilor Portuari.

Citește și: Trenurile Soarelui îi vor duce pe turiști la mare și în Delta Dunării. CFR dă startul programului de transport estival

„Nu foarte mult, ceea ce era de făcut cu întârziere s-a făcut, dar lucrurile nu mai sunt la nivel tehnic sau diplomatic, sunt la nivel politic şi dacă dorim să stopăm urgent pentru a evita repercusiuni şi consecinţe ireparabile legate de Delta Dunării trebuie intervenit politic, la cel mai înalt nivel, într-o discuţie cu preşedinte, prim-ministru, cu puterea de la Kiev. Timpul trece, Ucraina trage de timp şi ne pune în faţa faptului împlinit”, a declarat Titus Corlăţean, fost ministru de Externe.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, Ucraina nu va mai plăti pentru tranzitarea canalului Sulina, lucru care va transforma Delta Dunării într-o amintire.

„Vin în completarea problemei de fond a Rezervaţiei Biosferei şi anume o tot mai acută lipsă a apei care alimentează sistemele lacustre care întreţin viaţa, care întreţin ecosistemele şi biodiversitatea în areal”, a declarat Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.

Comisia Europeană cere explicații României și Ucrainei

„În acest moment, Ucraina a negat că ar fi în desfăşurare sau planificate lucrări majore pe braţul Chilia al Dunării sau pe braţul Bîstroe. Ne-au răspuns că au efectuat şi efectuează dragaj operaţional de întreţinere la danele porturilor lor. Nu avem niciun motiv să credem altceva”, a precizat Anca Păduraru, reprezentant CE.

Citește și: Locul impresionant pe care nici măcar nu-l știai! Cum arată Lacul Ochiul Beiului și unde poate fi vizitat

După ce se va afla ce a făcut Ucraina pe canalul Bîstroe, se va evalua gravitatea situației asupra Deltei Dunării.

„În ceea ce priveşte realizarea studiilor privind impactul asupra mediului trebuie să menționăm faptul că ele au un grad sporit de complexitate. Ca timp, ar însemna destul de mult, cel puţin un an”, a spus Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.