Scanner de substante radioactive instalat la aeroportul Otopeni!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 26 sep 2020, 04:05

Cand la o inaugurare sunt invitati ambasadori, protocolul este strict! Totul e calculat la centimetru, iar programul trebuie respectat la secunda.

In spatele „scenei”, viata nu-i deloc  usoara pentru organizatori. Va invitam sa tragem impreuna cu ochiul, sunt secvente pe care nu le vedeti niciodata la televizor!

Putin dupa 9 jumatate dimineata in zona Cargo a aeroportului Otopeni e o vanzoleala de zile mari. Cat vezi cu ochii numai uniforme. Undeva, in lateral, formatia Politiei de Frontiera repeta de zor imnul Unchiului Sam.
Timpul trece, iar pregatirile intra pe ultima suta de metri.

In cateva minute trebuie sa ajunga limuzina din care va cobori Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite in Romania.

E dimineata, dar canicula nu stie de program. Soarele dogoreste, insa repetitiile nu se pot opri.
O taiere scurta de panglica si doua discursuri vor deschide ceremonia. Iar sunetul trebuie sa fie „cristal”.

Mai rapid de foarfeca, vicepremierul Oprea taie primul panglica. Oficialul american se lupta putin cu bucata de panza, dar o dovedeste in cele din urma.

E timpul ca toate repetitiile de mai devreme sa fie puse in practica.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Un sfert de ora mai tarziu de la acest moment, cei prezenti vad, in sfarsit, si motivul pentru toata desfasurarea de forte: punerea in functiune a primului sistem de pe aeroportul Henri Coanda care poate detecta orice pericol radioactiv sau nuclear.

In aceasta furgoneta a fost introdusa o cantitate suficient de importanta de californiu, adica o substanta radioactiva, care poate fi folosita pentru asamblarea unor produse explozibile. Sistemul a coborat barierele, iar in acest moment urmeaza sa fie facute verificari de catre politistii de Frontiera.

„Politia de Frontiera notifica Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, care mobilizeaza si trimite imediat o unitate mobila la fata locului. In acest moment, soseste auto-laboratorul cu echipament in el.”



Pachetul periculos este izolat de specialisti si urmeaza sa fie analizat in laboratorul din Magurele. Punct final al demonstratiei.

Vorbind in cifre reale, din 2009 de cand au fost introduse primele astfel de sisteme la granitele Romaniei peste 10 milioane de masini, pietoni si marfuri au fost scanate.  De asemenea, Politia de Frontiera mai are la dispozitie 6 laboratoare mobile, ale caror senzori sunt atat de sensibili incat pot detecta si substantele folosite in stalpii de iluminat public.

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.