Activitatea seismică intensă din Grecia atras atenția experților, care analizează mai multe scenarii pentru evoluția situației.
Specialiștii vin cu trei scenarii legate de situația din Santorini
Profesorul Kostas Synolakis, specialist în dezastre naturale, a explicat, pentru presa elenă, că există trei posibilități principale. Prima variantă presupune oprirea activității seismice, similar cu ceea ce s-a întâmplat în 2011. A doua ipoteză este apariția unui cutremur de magnitudine mai mare, iar a treia vizează o erupție de dimensiuni reduse a vulcanului Santorini sau Kolumbo.
„Nu ar trebui să ne fie teamă de o erupție (a vulcanului). Santorini are erupții mici la fiecare 50 de ani”, a spus specialistul.
Observațiile profesorului indică faptul că vulcanul a dat primele semne de activitate încă din timpul verii. Deși situația nu este clară, specialiștii subliniază că astfel de fenomene nu sunt neobișnuite, deoarece se estimează că vulcanul erupe la aproximativ 50 de ani.
Citește și: Stare de urgență în Santorini, după seria de cutremure care a golit insula de turiști și localnici
„Cel mai rău scenariu are nevoie de o stare de calm.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce măsuri au luat autoritățile din Grecia, pentru a evita o tragedie de proporții
Pentru a gestiona riscurile, autoritățile elene au declarat stare de urgență pe insulă. Peste 10.000 de persoane, inclusiv rezidenți și muncitori sezonieri, au fost evacuate. Au fost impuse restricții severe, printre care închiderea școlilor, limitarea adunărilor publice și accesul restricționat în zonele portuare cu risc crescut de alunecări de teren. Autoritățile au mobilizat armata, unități de pompieri și forțe de poliție pentru a monitoriza situația.
Măsurile de siguranță au fost extinse și la insulele din apropiere, precum Amorgos, Ios și Anafi, pentru a preveni eventuale tragedii. Premierul Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări că guvernul monitorizează atent evoluția evenimentelor și îndeamnă populația să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă.
„Vreau să îi asigur pe locuitorii din Santorini și din insulele învecinate, care sunt încercate în aceste zile, că mecanismul statului este de partea lor”, a spus Mitsotakis în timpul unei scurte vizite pe insulă.
Deocamdată, comunitatea științifică și autoritățile continuă să analizeze datele pentru a determina dacă Santorini se află în fața unei catastrofe iminente sau dacă activitatea seismică se va stabiliza în perioada următoare.