Începând cu data de 10 septembrie când intră în vigoare Norma 18/2022 a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar trei dintre acestea sunt foarte importante din perspectiva consumatorilor și a potențialilor păgubiți din accidente rutiere.
Constatarea amiabilă în mod electronic
Formularul de constatare amiabilă a accidentului necesar în cazul asigurărilor RCA va putea fi completat și în format electronic, nu doar în format pe hârtie, ca până acum. Norma ASF prevede că formularul electronic de „constatare amiabilă de accident“ va prezenta același model și informații ca modelul pe hârtie de până acum și va avea și aceeași valoare juridică.
Șoferii ce au luat parte la coleziune vor scăpa de realizarea schemei accidentului deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS.
Această schimbare nu va fi valabilă pe 10 septembrie, împreună cu celelalte schimbări, formatul electronic al constatării amiabile se va aplica începând cu data de 15 octombrie. „Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de
Citeste si: Amenzi de 4.500 de lei și pedeapsa cu închisoarea pentru șoferi. Ce regulă nu trebuie încălcată
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Schimbările ce intră în vigoare pe 10 septembrie
În funcție de modul de achiziționare, fizic sau online, proprietarii de autovehicule vor avea posibilitatea de a cumpăra RCA la prețuri diferite, chiar și de la același asigurător. Acest lucru este posibil deoarece costurile online sunt mai scăzute față de vânzarea prin brokeri sau agenți, iar asigurările RCA cumpărate online vor fi cu câteva procente mai ieftine.
O altă noutate adusă de norma ASF constă în introducerea noțiunii de ” primă de asigurare netă de cheltuieli”. Această schimbare înseamnă că șoferii implicați în accidente vor fi despăgubiți și pentru perioada în cae nu își pot folosi mașina aflată în service, această modificare vine asupra obligativității ca șoferul să primească o mașină la schimb, pe perioada reparației. Aceasta va fi pusă la dispoziție de service și achitată de asigurator.
Surse: adevărul.ro, ziarebotosani.ro