După ce s-a declanșat scenariul roșu de Covid, a ieșit mare scandal pe tema instituțiilor de învățământ care se vor închide în București.
Inițial, autoritățile au anunțat că se vor închide toate instituțiile de învățământ. Apoi, s-a revenit și s-a revizuit.
Se vor închide afterschool-urile și creșele?
În ceea ce privește afterschool-urile și creșele, acestea sunt în administrarea primăriilor, motiv pentru care închiderea lor nu este automată, ci poate fi decisă separat în ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.
”Cred că trebuie să spunem în mod clar ce se întâmplă începând de mâine cu unitățile de învățământ din București, este incredibil ce s-a întâmplat la nivelul municipiului București, ce a făcut comitetul pentru situații de urgență.
Vreau să spun foarte clar, încă din data de 12 octombrie am solicitat prefectului o întâlnire. Am vrut să mă asigur că se vor lua toate măsurile ca în cadrul unităților de învățământ să nu existe probleme în situația în care vom ajunge în acest cadru.
În momentul în care a fost anunțată depășirea ratei de 3 la mie, am discutat cu dl prefect, i-am comunicat care sunt prevederile legale și mă așteptam ca lucrurile să fie clare. Am înțeles că a existet o hotărâre pe care a revocat-o între timp, că se vor suspenda activitățile didactice care presupun prezența față în față din creșe, preuniveritar și universitar.
Am atras atenția că în cuprinsul acestei hotărâri sunt niște erori. Creșele și afterscool-urile vor rămâne deschise. Rămân suspendate cursurile în învățământul preuniversitar. În Universități, senatul universității decide, nu comitetul pentru situații de urgență.
Sunt convinsă că toate cadrele didactice vor depune eforturi pentru ca educația să continue. Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să respectăm măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor, de aceea căutăm soluții pentru aceste lucruri”, a declarat Monica Anisie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pentru universităţi, decizia va fi luată miercuri, 21 octombrie. Conform purtătorului de cuvânt al prefecturii, decizia de a închide aceste instituţii „ a fost o eroare materială şi s-a făcut o îndreptare” a acestei erori.
Ce spune Klaus Iohannis despre prefectul Capitalei
Klaus Iohannis, a condamnat în cadrul unei conferințe de presă, atitudinea prefectului Bucureștiului la modul în care a reacționat la situația din Capitală, precizând că este ”inacceptabil” și că „nu trebuie să rămână fără urmări”.
”Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte” a spus președintele Klaus Johannis.
Guvernul a început să evalueze activitatea prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, după ce acesta a declarat, într-o emisiune televizată, că nu cunoaște numărul de cazuri noi de îmbolnăviri cu Covid-19 în București.