Schimbare de proporţii în sistemul de pensii! Budăi a făcut anunțul: „Am semnat astăzi contractul”

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 01 mar 2022, 11:01

Marius Budăi a făcut noi declarații despre sistemul public de pensii din România.

Sursa: PixaBay / Facebook Marius Budăi

Pensionarii primesc o nouă veste. Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Marius Budăi a dat vestea.

Marius Budăi a făcut noi declarații despre sistemul public de pensii din România. Ministrului Muncii și Protecției Sociale a dezvălui că a semnat, recent, un contract de consultanță cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii.

Citeste si: Se dau aproape 500 de lei în plus la salariu! Cine sunt românii care beneficiază de acești bani

Marius Budăi, despre pensile românilor

Luni, 28 februarie,  Marius Budăi  a scris pe Facebook că România a semnat un contract de asistență cu Banca Mondială pentru îmbunătățirea Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii. Acesta a precizat că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale continuă dialogul cu oficialii europeni pentru ajustarea anumitor prevederi din PNRR.

Citeste si: Apare o nouă pensie în România! Cine poate beneficia de pensia ocupațională

„Am semnat astăzi contractul de asistență cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanță în vederea îmbunătățirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România. Așa cum am promis, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este implicat în aplicarea PNRR și continuă, în același timp, diligențele pe lângă oficialii europeni, în vederea ajustării anumitor prevederi din PNRR, care încorsetează eliminarea inechităților identificate, în prezent, în practică, din cauza neaplicării integrale a Legii 127/2019.

Valoarea contractului încheiat cu Banca Mondială este de 1,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că restul de 2,5 milioane de euro, dintre cele 4 milioane de euro prevăzute în PNRR pentru consultanța pentru pensii, rămân la dispoziția României”, a explicat Marius Budăi.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Totodată, Marius Budăi a menționat că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre PNRR, dar și despre posibilitățile care există privind renegocierea sa. Acesta susține că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi renegociat în întregime.

Kelemen Hunor, despre majorarea pensiilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat în cadrul unei televiziuni că se pot cere discuții pentru mărirea pensiilor, însă nu se poate discuta despre renegocierea PNRR-ului.  

Kelemen Hunor susține că prima oară trebuie văzute veniturile de la Casa de Pensii, astfel încât perspectivele să fie mai clare.

„Tot PNRR-ul nu poate fi renegociat, punctual poţi să ceri discuţii, dar asta amână punerea în aplicare şi bineînţeles pe partea de pensii lucrurile sunt într-un fel şi mai complicate şi aici nu e bine nici să fii populist, nici să arunci vina dintr-o parte în alta.

Noi trebuie să vedem acum care sunt veniturile de la Casa de Pensii, trebuie să vedem care este perspectiva, sustenabilitatea Casei sau ce venituri vor fi peste 10 – 20 de ani şi să vedem cum reglementăm acest sistem în aşa fel încât cei care au plătit contribuţiile la stat să aibă o pensie decentă pe termen mediu, pe termen lung şi să avem posibilitatea de a pune de la bugetul naţional la Casa de Pensii banii necesari fiindcă dacă faceţi un calcul când generaţia mea decreţei, prima generaţie de decreţei va ajunge la vârsta de pensionare, acum ştim câţi vor intra pe piaţa muncii, va fi un dezechilibru total”, a afirmat liderul UDMR.

Ce ar putea cauza renegocierea PNRR-ului?

De asemenea, Kelemen Hunor consideră că este mai greu de renegociat PNRR în primul an. Însă, susține că se pot cere rediscutări pe tema acestuia. 

Citeste si: Vești bune pentru români! Se măresc alocațiile de la 1 martie. Câți bani vor primi aceștia

„PNRR punctual poţi să ceri rediscutarea, dar va fi foarte greu în primul an, nu, absolut deloc nu cred şi depinde ce subiecte sunt deschise fiindcă eu dacă la sănătate vreau să deschid o discuţie cu comisia pe o anumită anexă la spitalele care vor fi construite, e foarte simplu să deschizi această discuţie sau relativ simplă. Dar când este vorba de pensii, un sistem uriaş, un sistem care are o influenţă pe termen lung pe bugetul naţional şi când se termină PNRR-ul influenţa va exista. E greu să mergi şi să soliciţi”, a explicat Kelemen Hunor.