Schimbare de ultimă oră la CASS în 2021. Oamenii fără venituri vor trebui să plătească mai mult la asigurările de sănătate

Author: Denisa Avram
Actualizat: 21 iul 2022, 06:55
Cresc contributiile CASS pentru romanii fara venituri

Creşterea salariului minim a adus şi creşterea contribuţiei pe care trebuie să o plătească persoanele fără venituri la CASS.

După creșterea salariului minim din data de 13 ianuarie, a urmat creșterea automată a sumei pe care trebuie s-o plătească la Fisc cei fără venituri, care vor să aibă asigurare sănătate. Asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Astfel, dacă salariu a crescut la 2.300 de lei, valoarea de plată pentru asigurarea voluntară a crescut de asemnea.

A crescut suma care trebuie plătită pentru asigurarea de sănătate

Salariului minim brut a crescut din luna ianuarie la 2.300 de lei, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 4/2021. Majorarea salariului minim aduce după sine și creșterea taxelor ce sunt calculate în raport cu acesta. Printre aceste majorări apare şi valoarea contribuției la sănătate (CASS).

Potrivit codului fiscal, cei care vor să se asigure anual la sănătate (pe o perioadă de 12 luni) trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.

Cât vor plăti persoanele fără venituri la CASS

Cei ce vor să se asigure la sănătate trebuie să plătească 10% din 13.800 de lei (2.300 x 6), adică 1.380 de lei, luând în considerare valoarea de 2.300 de lei pentru salariul minim. În 2020 valoarea de plată a fost 1.338 de lei.

Persoanele fără venituri pot depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru a face plata CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Asigurarea devine valabilă din momentul depunerii declarației, după încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.

Citeste si: Vesti proaste pentru angajati: este vorba despre plata concediului medical! S-a dat lege, toata lumea este afectata

Cum poţi verifica dacă eşti asigurat?

Portalul web al Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate le permite românilor să îşi verifice statutul de asigurat. Tot ce trebuie să facă românii este să acceseze pagina web: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  iar apoi să introducă o serie de date personale.

Citeste si: E oficial! Cum sa iti iei banii inapoi de la Fisc si cine sunt romanii care au acest drept

Datele personale care trebuie incluse pentru a verifica statutul de asigurat în sistemul naţional includ codul numeric personal (CNP), dar şi CID-ul. Codul CID reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi este inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele "Cod de asigurat". 

Citeste si: Cati bani platesti la asigurarea de sanatate CASS in Romania

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.