Schimbare radicală în programa școlară! Când se va susține Evaluarea Națională 2021? Ministrul Educației a venit cu o nouă propunere. Ce se va întâmpla cu vacanța de vară

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 25 mar 2021, 10:25
Când se va susține Evaluarea Națională? Ce se va întampla cu vacanta?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune o schimbare în strcutura anului școlar. Astfel, elevii de clasa a VIII-a care vor susține examenul de Evaluare Națională 2021 ar putea susține probele la data inițială stabilită, dacă propunerea ministrului va fi acceptată. Ce se va întâmpla cu vacanța de vară?

Ministrul Educației a venit cu propunerea de a scurta anul școlar, astfel elevii de clasa a VIII-a care vor susține examenul de Evaluare Națională ar putea să susțină probele la data inițial stabilită pentru examen, adică în a doua parte a lunii iunie. 

Ministrul Educației, schimbări în programa școlară

Sorin Cîmpeanu a anunțat că această propunere va fi discutată, joi, la întâlnirea cu Comitetul pentru Dialog Social din care fac parte reprezentanți ai profesorilor, elevilor și părinților.

Ministrul Educației este de părere că predictibilitatea este foarte importantă în educație. Acesta a mai subliniat că a auzit criticile referitoare la hotărârea de a decala data când elevii de clasa a opta vor susține Evaluarea Națională 2021. Astfel, ministrul a anunțat, miercuri seară, că va propune scurtarea cu  o săptămână a semestrului doi, ceea ce ar permite programarea examenului de Evalare Națională 2021 la datele stabilite inițial.

”Înţelegând toate aceste lucruri, am îmbunătăţit varianta, cu o condiţie: ca mâine, în cadrul Comitetului pentru Dialog Social, în care consultăm reprezentanţii profesorilor, elevilor, părinţilor să se accepte reducerea cu o săptămână a celui de-al doilea semestru. Dacă această variantă va fi acceptată înseamnă că examenele naţionale vor rămâne exact aşa cum au fost planificate şi nu vom mai avea problema de predictibilitate. Mai exact, Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a opta ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23

24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze bacalaureatul. Această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale.”, a anunțat Ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu propune o soluție avantajoasă pentru structura anului școlar, atât pentru elevii în an terminal, cât și pentru cei care continuă studiile.

Astfel, ministrul propune scurtarea anului școlar cu o săptămână pentru ca elevii de clasa a șaptea până la clasa a unsprezecea să nu fie nevoiți să participe la cursuri până la începutul lunii iulie.

”Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie.

Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie. Având în vedere că este un an atipic, cred că putem să facem acest efort de compromis între nevoia de asigurare a protecţiei sanitare şi nevoia de educaţie. Este varianta cu care Ministerul Educaţiei se va prezenta mâine în Comitetul pentru Dialog Social. Dacă această variantă va fi agreată, oricum va trebui să decidem într-un fel, pentru că începutul vacanţei, data de 2 aprilie este foarte aproape”, a
declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Se schimbă structura anului școlar! Ministrul Educației, anunț important pentru toți elevii: „Am propus modificări.” Ce se întâmplă cu vacanța de primăvară?

Se prelungește vacanța de primăvară

În ceea ce privește decizia de a prelungi vacanța de primăvară, ministrul Educației susține că vacanța va fi între Paștele catolic și cel ortodox, iar elevii oricum aveau 18 zile de vacanță.

Ministrul a subliniat și de ce nu se trece la studiul în sistemul online, în loc de vacanță.

”Pentru că ne exprimăm speranţa că mergând cu campania de vaccinare ca până acum vom atinge curând pragul de 50% din personalul din învăţământ vaccinat”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că vacanța de primăvară va fi prelungită și că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Astfel, examenul de bacalaureat va avea loc la data stabilită, însă Evaluarea Națională se va decala și va avea loc în perioada 5-8 iulie. Ministrul a mai precizat că actualul an școlar se va încheia pe 2 iulie, față de 18 iunie, cum era programat inițial. 

Însă, ministrul Educației a făcut o nouă propunere pentru a nu prelungi anul școlar și a decis scurtarea lui cu o săptămână, însă această săptămână va trebui recuperată cumva.

Citeste si: Ministrul Educaţiei, declaraţii de ultimă oră! Se ia în calcul repetarea anului școlar pentru elevi?

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?