Pe 6 august este sărbătorită Schimbarea la Față. În această zi este dezlegare la pește, pentru cei care țin Postul Adormirii Maicii Domnului.
Ce reprezintă sărbătoarea Schimbării la Față?
În fiecare an, pe 6 august, creștinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, care are drept semnificație momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci chiar Fiul Său.
Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia sau Probojeni.
Citește și: Minivacanță August 2023: Bugetarii se vor bucura de 4 zile libere. Când va avea loc această minivacanță?
Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa.
Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat un post aspru, tocmai de aceea pe data de 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Biserica oferă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.
Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii în această zi?
Românii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru tradițiile, dar și obiceiurile pe care le păstrează de sute de ani. De aceea, în această zi aceștia păstrează, încă, o serie de tradiții și obiceiuri.
Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului, iar cei care nu țin cont de această sărbătoare, vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească.
Se spune că în această zi nu este bine să speli, iar cei care fac acest lucru vor fi năpădiți de păduchi.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși.
De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.Tot astăzi, cei trecuți la cele veșnice nu sunt uitați, iar cei vii le oferă de pomană merinde. De obicei se dă pentru pomenirea celor adormiți din roadele pământului.
Astăzi se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele, iar oamenii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au.
Toamna își intră în drepturi din această zi
Începând cu această sărbătoare, vremea se schimbă treptat, iar toamna începe să își intre în drepturi. Iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.
Tot din tradițiile românilor se spune că dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se mai spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Sursă: crestinortodox.ro