Schimbarea la Față a Domnului 2023: Este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 aug 2023, 09:00

Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită în fiecare an la data de 6 august

Sursa: PixaBay

Când pică Schimbarea la Față a Domnului 2023, una dintre cele mai importante sărbători creștine ale lunii august?

Schimbarea la Față a Domnului 2023 reprezintă unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, relatând momentul când Hristos le vesteşte ucenicilor apropierea pătimirii şi morţii Sale, iar prin transfigurarea de pe Tabor le întăreşte credinţa că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Când pică Schimbarea la Față a Domnului în 2023 și ce nu ai voie să faci în această zi sfântă? 

Citește și: Calendar Ortodox 6 august 2023: Sărbătoare cu cruce roșie azi! Ce e bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului 2023

Schimbarea la Față a Domnului 2023

Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită în fiecare an la data de 6 august, dată marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Numită și Transfigurarea Domnului, Schimbarea la Față reprezintă momentul în care Hristos S-a schimbat la față înaintea ucenicilor: "Și pe când Se ruga, înfațisarea feței Sale a devenit alta și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.

Și iată, doi bărbați vorbeau cu El, care erau Moise si Ilie” (Luca 9, 29-30). Asfel, ucenicii au primit har să vadă lumina dumnezeiască.

Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisește că vederea slavei lui Dumnezeu o va avea fiecare om la sfârșitul lumii, când Domnul va veni întru slavă să judece vii si mortii.

"Desigur, fericiți au fost cei trei Apostoli care au văzut pe Domnul strălucind pe munte.

Dar și noi, numai dacă vom voi, putem să vedem pe Iisus strălucit, nu ca dânșii pe munte, ci încă și mai strălucit. Atunci, fiind cu ucenicii Săi, S-a aratat numai într-o astfel de strălucire pe cât ei suportau, dar la sfârșitul veacurilor, El va veni întru deplină strălucire a Tatălui și înconjurat nu numai de Moise și Ilie, ci și de nenumărata oștire a îngerilor, a arhanghelilor si a heruvimilor".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri

În tradiția populară, această sărbătoare poartă numele de Probejenia și marchează despărțirea de vară și schimbarea veșmintelor, naturii și ale oamenilor, cu cele ale toamnei.

Deşi ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca, pe 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la pește, vin și untdelemn.

De asemenea, în această zi, potrivit tradiției populare, agricultorii aduc la biserică struguri, faguri de miere, dar și alte roade ale pământului, pentru a fi binecuvântate, pe care mai apoi le oferă de pomană. 

De Schimbarea la Față a Domnului se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se strepezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile. 

Ce nu ai voie să faci pe 6 august

În ziua Schimbării la Față a Domnului nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. De asemenea, animalele nu se mai scaldă;

- Se spune că cei care nu ţin de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească;

- Cine spală haine de Schimbarea la Față a Domnului va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe;

- Fetelor care se spală pe cap de Schimbarea la Față a Domnului nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;