Agresivitatea în trafic, dar și viteza excesivă sunt doar două cauze care duc la apariția accidentelor rutiere grave. Pentru a-i determina pe șoferi să respecte legea, Poliția Română își propune ca până la finalul anului 2021 să schimbe codul rutier și să introducă sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă legea în trafic. Ce modificări ar putea să apară în următoarea perioadă?
Codul rutier ar putea fi schimbat la final de 2021. Ce riscă șoferii care încalcă legea?
Șoferii care nu respectă legea în trafic se pot alege cu pedepse dure, asta dacă până la finalul anului 2021 va fi adoptat Noul Cod Rutier. Poliția Română își propune să înăsprească pedepsele pentru șoferii care depășesc limitele de viteză, dar și pentru cei care dau dovadă de agresivitate în trafic. Amenzile pot să ajungă chiar și la 2900 de lei. Pentru prima oară, până la final de 2021, polițiștii își doresc să introducă în Noul Cod Rutier termenul de „conducere agresivă”, dorind astfel să aibă cadrul legal pentru a-i sancționa pe cei au
„ Definim sintagma agresivitate în trafic. Nu a fost definită până acum, o mare problemă. O definim acum. Este suficient? Este foarte puțin. O componentă esențială este infrastructura. Cum ne putem uita noi în ochii familiilor care și-au pierdut apropiații în accidentele de trafic rutier, când noi în 2021 nu avem o strategie de siguranță rutieră.”, a spus Cătălin Codescu, de la asociația victimelor din accidente rutiere, potrivit digi24.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pedepse mai dure pentru șoferii care conduc cu viteză
Nu doar șoferii agresivi riscă amenzi mai mari, ci și cei care depășesc limitele de viteză. Astfel, cei care depășesc viteza legală cu mai mult de 70 de kilometri ar putea fi amendați și ar putea rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.
Pedepse dure riscă și cei care nu acordă prioritate sau care fac depășiri ilegale.
„Pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile.”, a precizat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.
Când se schimbă Codul Rutier?
Reprezentații autorităților nu au anunțat data la care vor intra în vigoare noile modificări ale Codului Rutier. Cu toate acestea, există informații potrivit cărora Codul Rutier ar putea fi schimbat până la finalul anului 2021.
Citeste si: Accident cu 21 de mașini în Mureș. Ce s-a întâmplat, de fapt? Traficul a fost blocat minute în șir