Sunt schimbări aduse de ANAF pe care contribuabulii trebuie să le cunoască, mai ales că majoritatea acestor schimbări au fost aduse la sfârșitul acestei veri prin OG 31/2022.
Citeste si: Alertă alimentară! Noi produse retrase de urgență de la vânzare
Schimbările ANAF
Introducerea sistemului e-Transport, ce permite controlarea în trafic a transporturilor de bunuri riscante fiscal. Sistemul e-Transport a fost reglementat prin OUG 41/2022 pentru a permite monitorizarea și verificarea bunurilor riscante transportate pe căile rutiere. De la 1 iulie 2022, sistemul este obligatoriu, dar regimul sancționatoriu este amânat cu trei luni, până la 1 octombrie 2022.
Și alte organe fiscale decât cele competente până acum vor putea face inspecții fiscale și verificări documentare la contribuabili.
Sancționarea contravențiilor de procedură fiscală se prescrie după cinci ani, astfel că amenzile pot fi date fără probleme la controale. Dreptul inspectorilor de a aplica amenzile contravenționale de procedură fiscală se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei, față de doar șase luni, așa cum s-a stabilit prin OUG 102/2022.
Punctul de vedere al firmei verificate trebuie analizat și poate schimba rezultatul controlului. S-au introdus prevederi noi care obligă inspectorii antifraudă la analizarea punctului de vedere al firmei verificate și poate chiar la ajustarea rezultatelor controlului, prin OG 31/2022 și a intrat în vigoare din 3 septembrie. Deși modificările sunt primite cu mult interes de către specialiști, aceștia spun că era nevoie de mai multă claritate la redactarea lor.
Altă situație în care poate fi suspendată prescripția, în cazul unui control financiar. Este vorba de situația în care persoana fizică la care este în derulare o inspecție fiscală sau o verificare a situației fiscale personale moare și autoritățile trebuie să identifice succesorii acesteia.
Imposibilitatea de a contesta procesele-verbale de control emise de inspectorii antifraudă este constituțională. Procesele-verbale de control încheiate în urma verificărilor inspectorilor antifraudă nu pot fi contestate de companii, asta nu înseamnă că vorbim de interzicerea accesului la justiție și de o problemă de constituționalitate, arată judecătorii Curții Constituționale a României în Decizia 172/2022.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Inspecțiile fiscale nu au scăpat de schimbări
Tot prin OG 31/2022, începând cu 3 septembrie, contribuabilul are obligația de a colabora în cadrul inspecției fiscale. Acest lucru se poate întâmpla și în situațiile în care se impune o colaborare de la distanță cu inspectorii.
Inspecția fiscală poate să dureze mult mai mult atunci când sunt vizate companiile nerezidente, de la maximum 45 de zile s-a ajuns la maximum 180 de zile, însă fiscaliștii au anunțat că măsura este una exagerată.
Au apărut reguli suplimentare pentru situațiile în care inspectorii fiscali dau peste fapte ce pot fi infracțiuni și sesizează organele judiciare. Acestea se referă doar la ce se poate face atunci când sesizările penale rămân fără rezultat, dintr-un motiv sau altul.
Citeste si: Ajutor nou de la stat pentru persoanele cu handicap! Proiectul a fost adoptat de Senat
Sursa: avocatnet.ro