Schimbări importante în anul școlar 2022-2023. Cum vor fi notați elevii și cum se vor încheia mediile. Școlile vor funcționa după un regulament nou

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 apr 2023, 02:35

Regulamentul anului școlar 2022-2023

Sursa: PixaBay

Anul școlar 2022-2023 vine cu o serie de schimbări importante pentru elevi și profesori. Noutățile au fost incluse de Ministerul Educației în noul regulament de organizare și funcționare a școlilor.

Ministerul Educației a anunțat că, începând din această toamnă, școlile din România vor funcționa după un regulament nou. Astfel, pe site-ul oficial, Ministerul Educației a publicat noul regulament de organizare și funcționare a școlilor, menționând care sunt cele mai importante modificări. Ce se va întâmpla cu mediile elevilor în anul școlar 2022-2023?

Noul regulament de organizare și funcționare a școlilor. Cum se vor încheia mediile? 

Din toamnă, Ministerul Educației a anunțat că nu vor exista schimbări doar la nivelul structurii anului școlar, ci și regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a fost modificat. Astfel, autoritățile din sectorul educației au făcut o serie de precizări cu privire la felul în care se va desfășura activitatea didactică în anul școlar 2022-2023.

Printre cele mai importante schimbări se numără cea referitoare la notele pe care le vor obține elevii, dar și la modul în care se vor încheia mediile.

În anul școlar 2022-2023, fiecare disciplină de studiu va avea un număr diferit de note, acesta urmând să fie stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. Ministerul Educației a precizat că numărul notelor acordate anual trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore săptămânal.

Având în vedere că în anul școlar 2022-2023 vor dispărea semestrele, mediile elevilor vor fi încheiate doar o singură dată, la finalul anului școlar.

Practic, media anuală a unei discipline se va calcula ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul întregului an școlar. 

Citeste si: Se schimbă regulamentul școlii! De la 1 septembrie 2022, elevii nu vor mai fi exmatriculați. Cine face excepție de la această regulă

Pe lângă aceste modificări, noul regulament de organizare și funcționare a școlilor prevede ca elevii să nu mai poată fi exmatriculați, dar și să fie înlăturată orice modalitate prin care să fie colectate fonduri bănești de la părinții elevilor. 

Iată care sunt modificările anunțate de Ministerul Educației:

„Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Numărul

de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea  comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică  la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației. 

Când începe școala în septembrie 2022 și care este structura anului școlar 2022-2023? 

În anul 2022, vacanța de vară se va termina pentru elevi pe data de 5 septembrie. Aceasta este ziua stabilită de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor. Astfel, anul școlar 2022-2023 va începe pe 5 septembrie 2022 și se va încheia pe 17 iunie 2022, atunci când elevii vor intra din nou în vacanța de vară.

Structura anului școlar 2022-2023 a fost complet modificată, astfel că activitatea va fi împărțită pe module de învățare, mai exact 5 la număr. În timpul anului școlar, elevii vor avea și 5 vacanțe, Ministerul Educației dorindu-și să alterneze perioadele de cursuri cu zilele libere, astfel încât elevii să se poată odihni pentru a asimila cât mai bine informațiile prezentate la clasă.

Iată strucura anului școlar 2022-2023:

  • 5 septembrie-21 octombrie 2022: cursuri, modul 1 de învățare
  • 22 octombrie-30 octombrie 2022: vacanță
  • 31 octombrie- 22 decembrie 2022: cursuri, modul 2 de învățare
  • 23 decembrie 2022- 8 ianuarie 2023: vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie- 3/10/17 februarie 2023 (n.r data urmând să fie aleasă de inspectoratele școlare județene/al municipiului București): cursuri, modul 3 de învățare
  • 6-26 februarie 2022: în acest interval elevii vor avea o săptămână de vacanță, perioada fiind aleasă de inspectoratele școlare județene/al municipiului București 
  • 13/ 20/ 27 februarie (la decizia inspectoratelor)- 6 aprilie 2023: cursuri, modul 4 de învățare
  • 7 aprilie- 18 aprilie 2023: vacanța de primăvară
  • 19 aprilie- 16 iunie 2023: cursuri, modul 5 de învățare
  • 17 iunie- 3 septembrie 2023: vacanța de vară

Citeste si: EDU.RO rezultate Admitere liceu 2022. Când află absolvenții de gimnaziu rezultatele finale ale repartizării computerizate